Up 2 Date

Kabinet stuurt spoedwet avondklok waarschijnlijk vandaag al naar Tweede Kamer

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet stuurt spoedwet avondklok waarschijnlijk vandaag al naar Tweede Kamer

Er is gisteren veel gebeurd op het gebied van de avondklok. In eerste instantie oordeelde de rechtbank dat de avondklok van tafel moest, omdat de juridische grondslag voor de avondklok onvoldoende zou zijn. Het demissionaire kabinet ging vervolgens dezelfde dag nog in hoger beroep en kondigde een spoedwet aan over de avondklok. Deze spoedwet is gisteren al ondertekend door de koning en ligt waarschijnlijk vandaag al bij de Tweede Kamer.

Oordeel

Het gerechtshof bepaalde dinsdagavond dat het belang van Stichting Viruswaarheid, die de zaak aanspande, minder zwaar weegt dan die van de Staat. Daarom blijft de avondklok in ieder geval nog tot vrijdag van kracht. Dan behandelt het hof het hoger beroep en doet het zeer waarschijnlijk dezelfde dag nog uitspraak. Zo wil het gerechtshof voorkomen dat er een 'jojo-effect' komt, waarbij de avondklok de ene dag wel en de andere dag weer niet van kracht is.

Spoedwet

Ondertussen wordt er dus hard gewerkt aan een spoedwet voor de avondklok, om het alsnog beter juridisch te regelen. Momenteel ligt het wetsvoorstel bij de Raad van State. Na het uitbrengen van het spoedadvies door de hoogste adviseur, wordt het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. De Kamerleden zijn momenteel met reces, dus die moeten terugkomen om zich over de wet te buigen. Vervolgens moet ook de Eerste Kamer de wet nog behandelen.

Ster advertentie
Ster advertentie