Naar homepage
Up 2 Date

Lockdown tot 2 maart verlengd, nog geen besluit over avondklok

bron: ANP
  1. Newschevron right
  2. Lockdown tot 2 maart verlengd, nog geen besluit over avondklok

De lockdown wordt tot ten minste 2 maart verlengd. Dat bevestigde premier Rutte vanavond tijdens de coronapersconferentie. Hoewel de besmettingscijfers beginnen te dalen, maakt het kabinet zich zorgen om een derde golf. Dit omdat de Britse coronavariant aan een snelle opkomst bezig is. "We zitten in een spannende, onzekere fase."

Lockdown verlengd

Rutte vertelde dat bij twee derde van alle besmettingen sprake is van de Britse coronavariant. Door de onzekerheid over deze variant zal de harde lockdown, die ten minste zou duren tot 9 februari, nu dus tot 2 maart van kracht blijven. Dat betekent dat onder andere horeca, bioscopen, musea, en pretparken tot die tijd dicht blijven. Ook blijft het advies gelden om niet meer dan één persoon van 13 jaar of ouder thuis op bezoek te ontvangen.

Het enige lichtpuntje is dat winkels vanaf 10 februari open kunnen voor het afhalen van bestellingen die klanten online of telefonisch hebben gedaan. Wel moet er vier uur tussen de bestelling en het afhalen zitten en mag maar één persoon het product ophalen. "Dit om fun-shoppen te voorkomen", aldus Rutte.

Op 23 februari zal er weer een nieuwe persconferentie zijn waarin duidelijk wordt hoe het verder zal gaan na 2 maart. Een overzicht van de geldende maatregelen vind je hier.

Avondklok

Velen hoopten dat er vandaag al een beslissing zou komen over de avondklok, die nu afloopt op 10 februari om 04.30 uur. Het kabinet wacht echter op nieuw advies van het Outbreak Management Team (OMT) en zal naar verwachting eind deze week meer bekendmaken.

Scholen

Eerder werd al bekend dat basisscholen en de kinderopvang opengaan vanaf 8 februari. Dat bevestigde Rutte vanavond nogmaals. Uit onderzoek van het OMT blijkt namelijk dat de rol van kinderen klein is in de verspreiding van het virus. Wel moet de hele klas, inclusief de leraar of lerares, vijf dagen in quarantaine als een kind positief wordt getest. Vervolgens moet de gehele klas zich op dag vijf laten testen.

Wat betreft het openen van de middelbare scholen kon Rutte nog geen exacte datum geven. Wel zullen deze tot zeker 1 maart dicht blijven. Op dit moment onderzoekt een aantal scholen hoe afstand houden en sneltesten in de praktijk werkt. Als het voortgezet onderwijs weer opengaat, moet er sowieso 1,5 meter afstand worden gehouden. Eindexamenleerlingen mogen nog wel naar school.

Nieuwe routekaart

Iets waar iedereen naar snakt, is het teruggaan naar het 'normale' leven. Om dat stap voor stap voor elkaar te krijgen, presenteerde minister Hugo de Jonge de aangepaste routekaart. "Deze routekaart biedt houvast, maar dit is niet de laatste versie", aldus De Jonge.

Ster advertentie
Ster advertentie