Up 2 Date

Tijdens lockdown meer kinderen slachtoffer van mishandeling

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Tijdens lockdown meer kinderen slachtoffer van mishandeling

Veel meer kinderen kregen tijdens de eerste lockdown te maken met mishandeling, in vergelijking met een normale situatie waarbij scholen en de kinderopvang open waren. Daarbij ging het vooral om emotionele verwaarlozing en getuige zijn van huiselijk geweld.

Groot verschil

Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Leiden. Vooral gezinnen met kinderen over wie al zorgen bestonden lijken kwetsbaar. Naar schatting kregen bijna veertigduizend kinderen tijdens de eerste lockdown te maken met mishandeling, oftewel veertien op de duizend kinderen. Ter vergelijking: in dezelfde periode drie jaar geleden waren dat er vijftienduizend. Het gaat dan vooral om verwaarlozing, waaronder verwaarlozing van het onderwijs, en het getuige zijn van huiselijk geweld.

Opleidingsniveau

Volgens het onderzoek brengt een laag opleidingsniveau binnen het gezin een ruim tien keer zo groot risico op kindermishandeling met zich mee. In werkloze gezinnen was het risico ruim drie keer hoger dan in niet-werkloze gezinnen. "De resultaten maken duidelijk dat het sluiten van de scholen en kinderopvang verregaande implicaties kan hebben voor kwetsbare gezinnen", aldus de Universiteit.

Ster advertentie
Ster advertentie