Naar homepage
Sport

KNVB wil vol stadion tijdens EK door sneltests en vaccinatie

bron: Vladimir Zhoga (Shutterstock)
  1. Newschevron right
  2. KNVB wil vol stadion tijdens EK door sneltests en vaccinatie

Als het aan de KNVB ligt, zullen er zo snel mogelijk weer volle stadions zijn in Nederland. De voetbalbond hoopt dat Eredivisieclubs nog publiek kunnen verwelkomen in de slotwedstrijden van de competitie. Als dat niet lukt, is de kans groot dat het wel gaat lukken voor de EK-duels in de Johan Cruijff ArenA.

Vaccinatie en coronatesten

De KNVB moet nog wachten op de keuzes van het kabinet, maar denkt in de tussentijd na over mogelijke oplossingen. "In aanloop daar naartoe werken we binnen het profvoetbal alvast aan een hybride overgangsmodel, waarin vaccinatie en coronatesten naast elkaar zullen bestaan", vertelt een woordvoerder van de KNVB tegen De Telegraaf.

De laatste ronde van de Eredivisie staat dit seizoen op 16 mei gepland. Volgens de vaccinatiestrategie van de overheid zal er voor mensen tussen 18 en 60 jaar - zonder medische indicatie - pas in april of mei ruimte zijn voor massale vaccinatie. Daardoor is de kans klein dat er dit voetbalseizoen nog in volle stadions gespeeld kan worden. Aangezien het EK in juni en juli plaatsvindt, is de KNVB hoopvoller gestemd. In de Arena zullen namelijk vier wedstrijden gespeeld worden.

Advies Gezondheidsraad

Als de vaccinatiestrategie van de overheid gehaald wordt, is de kans groot dat er vanaf volgend seizoen weer volle stadions zullen zijn in Nederland. Dat is nu nog niet concreet. Er wordt eerst namelijk gewacht op het advies van de Gezondheidsraad. Dat wordt ergens halverwege januari verwacht. "Dan zal misschien blijken hoe frequent testen en vaccinatie toegang kunnen bieden tot sociale en economische activiteiten in de samenleving. Zo'n coronapaspoort zou dan als bewijsstuk kunnen gaan dienen om toegang te krijgen tot een kroeg, festival of voetbalstadion. Maar dat is dus uiteindelijk aan de overheid", aldus de KNVB.

Een beetje hoop met experiment

Maar er is nog een beetje hoop voor dit seizoen! Mogelijk zullen er eind januari supporters aanwezig zijn tijdens twee wedstrijden van de Keuken Kampioen Divisie. In die competitie doen clubs namelijk mee aan Fieldlab, een experiment van de sport- en evenementenbranche waarin diverse onderdelen van de coronabestrijding worden onderzocht. Naar aanleiding hiervan hoopt Almere City FC op 22 januari 1500 supporters te verwelkomen tegen FC Dordrecht. NEC mikt op 29 januari tegen Jong FC Utrecht.

Het is de bedoeling dat fans zich vooraf laten testen op het coronavirus. Vervolgens moeten zij bij de poort een negatieve PCR-test kunnen tonen. Er worden verschillende vakken gecreëerd in het stadion om diverse zaken uit te testen. Zo mogen sommige fans naast elkaar zitten zonder de verplichte 1,5 meter te hanteren en mogen andere toeschouwers in bepaalde vakken ook zingen en schreeuwen. Achter de schermen zijn de teams druk bezig met de voorbereidingen, "maar we wachten nog op goedkeuring van de overheid", zegt Luc te Riele, manager coronazaken bij NEC, tegen het AD.

Ster advertentie
Ster advertentie