Up 2 Date

Jongeren krijgen geen voorrang bij ic-tekort

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Jongeren krijgen geen voorrang bij ic-tekort

Het kabinet werkt aan een spoedwet die ervoor moet zorgen dat leeftijd geen rol zal spelen bij een eventueel beddentekort op de Intensive Care. Bij een tekort aan bedden wordt er dan geloot, wat volgens minister Tamara van Ark (Medische Zorg) eerlijker is dan voorrang geven aan jongere leeftijdsgroepen.

Draaiboek

Artsenorganisaties hebben eerder een draaiboek opgesteld waarbij jongeren wél voorrang zouden krijgen in het slechtst denkbare scenario: de 'zwarte fase'. Dit gaat over het moment dat de toestroom van coronapatiënten zo groot is, dat er uiteindelijk op basis van niet-medische gronden besloten moet worden wie nog een plek krijgt. Als er na alle medische criteria (andere ziektes, de kans op goed herstel, levensverwachting en waarschijnlijke behandelduur) nog altijd meer patiënten zijn dan bedden, dan wordt volgens het draaiboek dus gekeken naar leeftijdsgroepen, waarbij jongere generaties voor oudere gaan. Dit omdat volgens de artsenorganisaties de jongeren nog niet zo lang van het leven genoten hebben als de ouderen, en zij dan ook ‘hun eerlijke deel’ van het leven krijgen.

Quote

Loting is, hoe tragisch ook, het meest rechtvaardige criterium"

Tamara van Ark (Minister Medische Zorg)

Loting

Het kabinet en de Tweede Kamer vrezen nu echter voor leeftijdsdiscriminatie. Van Ark prijst de 'weloverwogen ethische afwegingen' van de artsen, maar gaat niet mee met de generatiecriteria omdat ‘elk leven gelijkwaardig’ is. "Als er geen andere rechtvaardige selectiecriteria meer over zijn is loting, hoe tragisch ook, het meest rechtvaardige criterium." Ook de Tweede Kamer sprak zich al uit tegen selectie puur op grond van leeftijd.

Discussie

De discussie loopt al sinds de eerste coronagolf, met als voorbeeld de botsing in april tussen Diederik Gommers en Mark Rutte over de leeftijdscriteria. "We hadden discussie over de leeftijdsgrens, dat bij enorme beddenschaarste jongeren voor ouderen zouden gaan," vertelde Gommers over de discussie. "Ik zei: 'dat doen we al zo vaak, daar gaan jullie als politiek niet over'. Werd-ie boos." Na vele discussies tussen het kabinet en medisch specialisten, die onder meer ouderenbonden consulteerden, bleven de artsenorganisaties bij hun draaiboek. Dat is de reden dat Van Ark nu naar een spoedwet grijpt, om toch over te kunnen gaan op loting in het geval van een beddentekort op de ic-afdeling.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie