Naar homepage
Up 2 Date

Rutte 'niet hoopvol' over versoepelingen 19 januari

bron: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte 'niet hoopvol' over versoepelingen 19 januari

Premier Mark Rutte is "niet erg hoopvol" over mogelijke versoepelingen na 19 januari. Op die datum zou de huidige lockdown ten einde moeten komen. Dat vertelde Rutte vandaag in debat met de Tweede Kamer.

Heropening scholen en winkels

Rutte zegt nog op het rapport van het Outbreak Management Team te willen wachten, voordat hij beslissingen kan nemen over eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen. Het rapport zou onder meer gaan over het wel of niet kunnen heropenen van scholen en winkels. De premier noemt het heropenen van scholen een "prioriteit", maar kan niks beloven. Het OMT onderzoekt namelijk ook de gevolgen van de Britse coronavariant, die kinderen mogelijk vaker treft dan het oorspronkelijke virus. Begin volgende week wordt een advies verwacht, waarna op 12 januari een besluit wordt genomen over de lockdown.

"We zijn er echt nog niet"

Volgens het RIVM zijn er nog geen "overtuigende effecten" van de lockdown aangetoond, terwijl het aantal positieve tests toch minder was dan vorige week. De oppositie vroeg om opheldering van de premier. "De coronacijfers liggen nog erg hoog op dit moment," antwoordde hij. "Je ziet ook in omliggende landen, zoals Duitsland, dat de lockdown verlengd wordt. Engeland gaat een nieuwe lockdown in; we zijn er echt nog niet."

Ster advertentie
Ster advertentie