Up 2 Date

Piek in ernstige verwondingen door klussen tijdens lockdown

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Piek in ernstige verwondingen door klussen tijdens lockdown

Was het bij jou thuis tijdens de lockdown ook 'tijd voor een goed partijtje klussen'? Je bent niet alleen: heel veel Nederlanders besloten om iets in huis te gaan doen. Al dat geklus heeft gezorgd voor een piek op de spoedeisende hulp van mensen die ernstig tot zeer ernstig letsel opliepen bij het klussen, melden de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie (NVvH) en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

doorgesneden pezen

Normaal zijn er pieken in klusletsels met Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. In totaal hebben 152 mensen zich op de spoedeisende hulp gemeld tijdens de lockdown, die ernstig tot zeer ernstig 'klutsletsel' hadden. Het grootste deel van de ernstig tot zeer ernstige verwondingen gaat om doorgesneden pezen en zenuwen in de hand of arm, botbreuken en zelfs letsels die leidden tot (deels) geamputeerde vingers. Klusletsels aan de handen leiden in circa 20 procent van de gevallen tot blijvend letsel en soms zelfs tot blijvende invaliditeit en arbeidsongeschiktheid, zeggen de doktoren.

buitenshuis

De meeste klusletsels, 60 procent, worden tijdens het klussen buitenshuis opgelopen. De cirkelzaag maakte met 36 procent de meeste slachtoffers. Verreweg de meeste gewonden zijn mannen. Leeftijd maakt niet uit: de mannen stromen binnen tussen de 13 tot 79 jaar.

risico's onderschatten

"Mensen zijn natuurlijk veel in en om het huis geweest de afgelopen periode en het was erg lekker weer", zegt Niek Wolvetang, onderzoeker en arts-assistent plastische chirurgie Rijnstate. "Dit heeft ervoor gezorgd dat mensen flink aan de slag zijn gegaan in huis en tuin. Ondanks een gebrek aan ervaring gebruiken ze vaak zwaar materieel, zoals een cirkelzaag of haakse slijper, waarvan ze de risico’s onderschatten."

Ster advertentie
Ster advertentie