Up 2 Date

Ziekenhuizen zetten extra beveiligers in door agressieve bezoekers

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ziekenhuizen zetten extra beveiligers in door agressieve bezoekers

De coronamaatregelen hebben ervoor gezorgd dat ziekenhuispersoneel steeds meer te maken heeft met agressie van bezoekers. In groten getalen houden zij zich vaak niet aan de coronamaatregelen enwanneer het personeel hen daarop wijst, ontstaat er een gespannen sfeer. Ziekenhuizen besluit daarom extra beveiliging in te zetten. Dat blijkt uit onderzoek van beroepsvereniging NU'91 en BNR.

Agressie van bezoekers

Maar liefst 60 procent van het ziekenhuispersoneel heeft het afgelopen half jaar te maken gehad met een vorm van agressie of wangedrag. Een kwart van het personeel heeft zelfs te maken met fysiek geweld. "We zien ook dat zorgmedewerkers soms zelfs thuis nog lastiggevallen worden", vertelt NU'91-voorzitter Stella Salden aan BNR. Zij spoort deze mensen dan ook aan om aangifte te doen.

Mondkapjesplicht en 1,5 meter

Uit het onderzoek blijkt dat bezoekers vooral moeite hebben met de mondkapjesplicht en het houden van anderhalve meter afstand. "Het zorgpersoneel spreekt je daar binnen de ziekenhuismuren op aan. En dat stuit regelmatig op weerstand en lokt agressie uit." Zo ziet een ziekenhuisdirecteur de laatste tijd dat veel mensen de stickers met regels niet meer volgen. "Dat ging overwegend heel erg goed, maar we zien de laatste tijd dat mensen wat meer voor zichzelf aan het opkomen zijn."

Extra beveiliging

Door alle agressie en het wangedrag van bezoekers hebben veel ziekenhuizen, volgens het onderzoek, besloten om extra beveiliging in te zetten. Deze kunnen ter plaatse worden geroepen wanneer een situatie dreigt te escaleren.

Ster advertentie
Ster advertentie