Up 2 Date

Jacob Blake laat van zich horen vanuit ziekenhuisbed: "Het leven kan zo over zijn"

foto: Twitter: AttorneyCrump
  1. Newschevron right
  2. Jacob Blake laat van zich horen vanuit ziekenhuisbed: "Het leven kan zo over zijn"

Jacob Blake, de Amerikaanse man die twee weken geleden door de politie zeven keer in zijn rug werd geschoten, heeft van zich laten horen vanuit zijn ziekenhuisbed. In een videoboodschap, die oorspronkelijk op Instagram werd gepost, maar nu door zijn advocaat op Twitter is gedeeld, zegt hij de hele dag door veel pijn te hebben. Ook doet hij een emotionele oproep: "Ik vraag het je: verander jullie levens. Blijf samen. Verdien wat geld. Maak alles wat makkelijker voor onze mensen. Er is zoveel tijd verspild."

VEEL PIJN

De 29-jarige Jacob werd op 23 augustus in Kenosha, Wisconsin door politieagent Rusten Sheskey in zijn rug geschoten en raakte daarbij zwaar gewond. Eerder maakte zijn adcovaat Ben Crump bekend dat de kogels schade hebben aangericht aan zijn ruggenmerg, dat zijn wervels zijn verbrijzeld en dat hij verlamd is geraakt. In de video benadrukt Jacob dat je het leven moet waarderen, omdat het zomaar van je afgenomen kan worden. Ook vertelt hij hoe hij eraan toe is: "Ik heb hechtingen in m'n rug en m'n buik. Je wilt dit niet meemaken. Ik heb 24 uur per dag pijn. Het doet pijn om te ademen, te slapen, te bewegen en te eten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat gebeurde er?

Op videobeelden van het schietincident is te zien hoe Jacob wegliep om in zijn auto te stappen. Hij werd daarbij gevolgd door twee agenten die hun geweren op zijn rug gericht hadden. Toen Blake het portier opende, pakte een agent hem bij zijn shirt. Kort daarna klonken er zeven schoten. Zijn drie kinderen zaten op dat moment op de achterbank.

Het incident leidde tot grote protesten en veel onrust in zowel Wisconsin als andere delen van de Verenigde Staten. In Kenosha vielen daarbij meerdere doden.

Onderzoek

De betrokken agenten zijn op non-actief gezet. Een speciaal team van het Justice's Division of Criminal Investigation doet momenteel nog onderzoek naar het incident. De FBI is daarnaast een onderzoek gestart naar eventuele schending van burgerrechten, waarbij ook wordt gekeken naar buitensporig geweld of wangedrag door politieagenten.

Niet meer geboeid
Eerder werd tot groot ongenoegen van zijn familie gemeld dat Jacob geboeid in het ziekenhuisbed lag, maar dat is inmiddels niet meer zo. Dat was vanwege het arrestatiebevel dat er al voor het incident tegen hem liep wegens verdenkingen van huiselijk geweld, aanranding en ordeverstoring. Dit op basis van verklaringen van zijn ex. Vorige week verscheen Jacob via een videoverbinding voor de rechter en zei hij onschuldig te zijn. Het arrestatiebevel is ingetrokken. Het officiële proces tegen hem begint in november.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie