Naar homepage
Up 2 Date

Lockdown met drie weken verlengd, (nog) geen avondklok

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Lockdown met drie weken verlengd, (nog) geen avondklok

De lockdown wordt met drie weken verlengd. Daar werd al voor gevreesd en dat heeft premier Rutte vanavond bevestigd tijdens de persconferentie. Volgens hem is er geen ruimte voor versoepelingen, omdat de besmettingscijfers niet snel genoeg dalen en er grote dreiging is van de Britse variant van het coronavirus. "Daarover maken we ons grote zorgen."

Verlengd tot en met 9 februari

In eerste instantie werd de lockdown ingevoerd tot en met 19 januari, dat is nu verlengd naar ten minste 9 februari. Rutte erkent dat dat voor veel mensen een grote tegenslag is. "Het wordt steeds moeilijker vol te houden en dat is begrijpelijk. Maar toch moeten we doorzetten." Met de komst van het vaccin is er volgens hem licht aan het eind van de tunnel. "Maar we zijn er nog niet."

Op 2 februari is er weer een persconferentie waarin duidelijk wordt hoe het verdergaat vanaf 9 februari. Een overzicht van de geldende maatregelen vind je hier.

Avondklok

Er werd afgelopen dagen gesproken over de ingrijpende maatregel om een avondklok in te voeren. Dat wordt nu niet gedaan, maar Rutte vertelde wel dat er om een spoedadvies van het OMT is gevraagd. Dat moet dan in kaart brengen wat zo'n avondklok precies zou opleveren en wat eventueel de alternatieven zijn. "We denken dat de avondklok een effectief middel is om groepsvorming bij jongeren en thuisbezoek tegen te gaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Basisscholen eerder open

De basisscholen en kinderopvangen kunnen waarschijnlijk al open vóór het einde van de lockdown, namelijk op 25 januari. "De moeilijkheid is dat we nog niet weten of de Britse coronavariant besmettelijker is via kinderen."

Verder blijft de situatie in het onderwijs hetzelfde, alleen moeten leerlingen op middelbare scholen voortaan ook anderhalve meter afstand houden van elkaar.

Niet op reis

Premier Rutte benadrukte ook nog dat het nog steeds niet de bedoeling is om op reis te gaan. "Blijf in Nederland tot en met maart. Ga niet op reis, tenzij het voor werk is of vanwege ernstige familieomstandigheden."

Aanvullende steunpakketten

Met het verlengen van de lockdown komen er ook aanvullende steunmaatregelen voor ondernemers. "De sociaaleconomische gevolgen zijn hartverscheurend", zei de premier. "We kunnen niet alle pijn bij ondernemers wegnemen, maar nu we licht zien aan het einde van de tunnel is het belangrijk dat we zoveel mogelijk banen en bedrijven door de crisis heen trekken."

Vaccineren

Minister de Jonge vertelde tot slot ernaar te streven voor het begin van de lente alle kwetsbaren te hebben gevaccineerd. Volgende week komen de verpleeghuizen aan de beurt en half februari de ouderen die thuis wonen. "Voor de zomer moeten dan alle 60-plussers een prik hebben gehad."

Ster advertentie
Ster advertentie