Up 2 Date

OMT-lid voorspelt een langere lockdown

foto: ANP REMKO DE WAALfoto: ANP REMKO DE WAAL
  1. Newschevron right
  2. OMT-lid voorspelt een langere lockdown

Het aantal coronabesmettingen daalt helaas langzamer dan verwacht. Viroloog van het Amsterdam UMC en OMT-lid Menno de Jong heeft aan AT5 laten weten dat de huidige lockdown daarom moet worden verlengd.

Spannende tijd

"Als de lichte daling niet doorzet en tegelijkertijd de Engelse mutatie meer de overhand gaat nemen, dan zit je zelfs eerder aan striktere maatregelen te denken. Het is een spannende tijd moet ik zeggen", vertelt De Jong in het interview. Hij maakt deel uit van het Outbreak Managment Team, een groep deskundigen die het kabinet adviseert.

Kersteffect

Een deel van het kabinet overlegt zondag in het Catshuis wat de maatregelen na 19 januari worden. Ingewijden laten weten dat er waarschijnlijk een verlenging komt van de lockdown. "De huidige maatregelen zouden voldoende moeten zijn mits men zich ook aan alle basale maatregelen houdt. Het dringende advies is ook nog steeds om thuis te werken, men moet zich daar echt aan houden. Als we dat doen dan hoop ik in de komende weken, als het kersteffect weg is, dat we die daling wel gaan zien."

Kleine stappen

De Jong denkt wel dat we met de start van de vaccinatiecampagne weer langzaam ons oude leven terugkrijgen. "We willen natuurlijk weer zo snel mogelijk op een veilige manier activiteiten kunnen doen zoals feesten. Wanneer dat is, hangt af van de vaccinatie, het testen en misschien zelfs ook wel het weer. In de loop van de komende zes, zeven maanden is er, met grote voorzichtigheid, misschien steeds meer mogelijk. Wel met kleine stappen, we willen zeker geen derde golf."

Ster advertentie
Ster advertentie