Up 2 Date

Rellen in Spaanse steden vanwege arrestatie rapper

foto: EPAfoto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Rellen in Spaanse steden vanwege arrestatie rapper

Er zijn dinsdagavond heftige rellen uitgebroken in verschillende Spaanse steden, waaronder Barcelona, Girona, Palma de Mallorca en Valencia. Dit naar aanleiding van de arrestatie van de 33-jarige rapper Pablo Hasél.

De rapper werd in 2018 veroordeeld tot negen maanden cel voor het beledigen van het koningshuis en verheerlijking van terrorisme. Dat laatste deed hij door middel van meerdere tweets en extreme uitspraken in lyrics. Daarnaast noemde hij de voormalige koning van Spanje, Juan Carlos, een 'maffiabaas'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schuilgehouden in universiteitsgebouw

Hasél had tot vorige week vrijdag de tijd om zich te melden bij de gevangenis, maar besloot zich schuil te houden in een universiteitsgebouw in de Spaanse stad Lleida. Daar barricadeerden tientallen sympathiserende studenten zich dinsdag om de rapper heen om het de politie zo moeilijk mogelijk te maken om hem te arresteren. Uiteindelijk werd Hasél gearresteerd, waarna er honderden tot duizenden mensen de straat op gingen in verschillende Spaanse steden. Dit om op te komen voor de vrijheid van meningsuiting.

Rellen in Spaanse steden na arrestatie van rapper

Protesten en rellen

De demonstraties liepen uiteindelijk uit op rellen en confrontaties tussen demonstranten en politie. In Start sprak Fernando met oud-FunX Talent-deelnemer Flori Del Pino, die zich op dit moment in Barcelona bevindt. "Er was gisterenavond heel veel spanning", vertelt ze. "Het begon allemaal als protest om voor de rapper op te komen, maar er ontstonden al snel rellen. Er werden onder andere prullenbakken in brand gestoken." Persbureau Reuters meldt ook dat er winkels zijn geplunderd en dat er met objecten werd gegooid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beperking vrijheid van meningsuiting

De zaak heeft veel discussie losgemaakt, vooral over de vrijheid van meningsuiting in Spanje. "Heel veel artiesten hier zijn erg betrokken. Zij vinden dat de creatieve en artistieke vrijheid wordt beperkt", vertelt Flori. Verschillende Spaanse beroemdheden, zoals acteur Javier Bardem, tekenden al een petitie tegen de gevangenisstraf van Hasél.

De linkse regering in Spanje wil bepaalde wetten, waaronder eentje die het beledigen van religies en het koningshuis verbiedt, aanpassen of zelfs helemaal schrappen. Voor Hasél zou dat echter niets meer veranderen aan zijn gevangenisstraf.

Ster advertentie
Ster advertentie