Up 2 Date

Eerste veroordeling voor rellen: Hagenaar (19) krijgt twee maanden cel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Eerste veroordeling voor rellen: Hagenaar (19) krijgt twee maanden cel

De rechter in Den Haag heeft vandaag een 19-jarige man veroordeeld tot een onvoorwaardelijke straf van twee maanden cel. De Hagenaar nam deel aan de rellen in de Haagse Schilderswijk en gooide een steen naar een politiebus.

Aangespoord door groep

De man werd afgelopen maandag opgepakt en is de eerste persoon die veroordeeld wordt wegens de rellen die deze week plaatsvonden in verschillende steden.

Het AD meldt dat de man niet in de Schilderswijk woont, maar zich in de buurt bevond toen de rellen plaatsvonden. Naar eigen zeggen kon hij op een gegeven moment de wijk niet uit en kwam hij terecht in een groep van zo'n dertig man. Hij zou vervolgens aangespoord zijn om een steen naar een politiebus te gooien. Dat deed hij uiteindelijk ook.

Schuldgevoel

AD-verslaggeefster Jorina Haspels was aanwezig tijdens de zitting. "Ik weet niet wat me bezielde, ik ben niet zo", zei de man volgens Haspels. "Toen ik die steen losliet, barstte een heel erg schuldgevoel los."

Meerdere veroordelingen in Nederland

Ook in Amsterdam, Breda en Middelburg stonden vandaag andere verdachten voor de snelrechter. In Middelburg ging het om vier jongens die online opruiende berichten zouden hebben verspreid. Zo riepen zij mensen op om in Goes te gaan rellen met vuurwerk.

Twee verdachten kregen drie weken cel, waarvan twee voorwaardelijk, en een taakstraf van zestig uur. De derde verdachte kreeg twee weken cel, waarvan twaalf dagen voorwaardelijk, en de laatste verdachte werd veroordeeld tot dertig dagen cel, waarvan veertien voorwaardelijk.

Ster advertentie
Ster advertentie