Up 2 Date

De eerste avondklok: duizenden boetes en rellen op Urk

foto: ANP PRONEWSfoto: ANP PRONEWS
  1. Newschevron right
  2. De eerste avondklok: duizenden boetes en rellen op Urk

De avondklok is zaterdagavond om 21:00 uur voor de eerste keer ingegaan. Hoewel het over het algemeen rustig was, waren er ook plekken waar veel onrust heerste. Onder andere in Rotterdam en Urk waren er protesten.

Snelweg

Voor de Markthal in Rotterdam vond een protest tegen de avondklok plaats. Hier kwamen ongeveer honderd mensen op af. De politie heeft hier moeten ingrijpen. Ook heeft de politie 45 mensen bekeurd die zonder geldige verklaring op de snelweg reden na 21:00 uur. In totaal zijn er 3.600 boetes uitgeschreven voor het schenden van de avondklok.

Teststraat in brand

Zaterdagavond liep het voornamelijk in het plaatsje Urk uit de hand. Er is in het Flevolandse dorp al wekenlang onrust, omdat veel mensen het niet eens zijn met de coronamaatregelen. Zo heeft een groep mensen in Urk een teststraat van de GGD in brand gestoken. Er werd een noodbevel afgegeven en de ME moest eraan te pas komen om de orde te herstellen. Er zijn tientallen boetes uitgedeeld en twee mensen werden aangehouden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dieptepunt

De gemeente Urk, de politie en het openbaar ministerie lieten in een statement weten dat ze 'zeer verontwaardigd te zijn over de gebeurtenissen'. Ze hebben geen woorden voor het gedrag van de relschoppers. "Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto’s en met als dieptepunt het in de brand steken van de testlocatie van de GGD."

Ster advertentie
Ster advertentie