Up 2 Date

Rutte noemt rellen 'crimineel geweld': "Wat bezielt deze mensen?"

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte noemt rellen 'crimineel geweld': "Wat bezielt deze mensen?"

De rellen die afgelopen weekend plaatsvonden in verschillende steden hadden volgens demissionair premier Rutte niets te maken met demonstreren. Hij sprak maandagochtend van 'crimineel geweld'.

'Ontoelaatbaar'

Rutte kan niet geloven wat er is gebeurd tijdens de rellen en noemt de daden 'ontoelaatbaar'. "Je vraagt je werkelijk af: wat bezielt deze mensen? Het heeft niets te maken met protesteren, het is crimineel geweld en dat zullen we ook als zodanig behandelen."

Onder de indruk van politiediensten

Zowel in Amsterdam als in Eindhoven liep de situatie zodanig uit de hand dat de politie en ME waterkanonnen gebruikten om het gebied te ontruimen. Rutte is blij met het optreden van de politiediensten. "Ik was onder de indruk van wat zij hebben gedaan. Ze hebben zeer adequaat opgetreden."

De grootste aanleiding van de rellen was de instelling van de avondklok. Rutte overweegt het niet om deze maatregel nu in te trekken. "99 procent van Nederland snapt waarom we al die maatregelen nemen." Wanneer een van de journalisten vervolgens aangeeft dat het drukker was op straat dan de zondag ervoor, antwoordt Rutte heel beslist: "Nou, dat is niet waar."

'Poepie ruiken'

Over de straffen voor de relschoppers kan Rutte nog niet veel zeggen. Wel verzekert hij dat de rellen tot in de puntjes worden geanalyseerd. "Crimineel gedrag wordt altijd zwaar bestraft. We hebben alle camerabeelden nog, voor als mensen dachten weg te zijn gekomen. Deze mensen zullen nog een poepie ruiken."

Niet voor de lol

Rutte benadrukt dat alle rellen niets te maken hebben met strijden voor de vrijheid en dat de maatregelen niet voor de lol worden genomen. "We doen dat omdat we vechten tegen het virus. Het is het virus wat ons de vrijheid op dit moment beneemt. Door dat rotvirus moeten we die rotmaatregelen nemen. We moeten die strijd tegen het virus winnen, want alleen zo krijgen we onze vrijheid terug."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie