Up 2 Date

Rutte kondigt plannen avondklok aan en beperkt bezoek tot 1 persoon

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte kondigt plannen avondklok aan en beperkt bezoek tot 1 persoon

Er werd al veel over gespeculeerd deze week, maar tijdens de persconferentie is het vrijwel definitief: er komt een avondklok in Nederland. Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte zojuist bekendgemaakt.

'Naar verwachting vanaf vrijdag'

De avondklok zal tussen 20.30 uur en 04.00 uur gelden, maar gaat nog niet per direct in. De Tweede Kamer moet namelijk nog instemmen met het voorstel, benadrukte Rutte. Zodra de kamer instemt met het voorstel, zal de avondklok meteen ingaan. Naar verwachting zal dat dit weekend gebeuren.

'Maximaal 1 persoon op bezoek'

De avondklok is echter niet de enige nieuwe maatregel die van kracht zal gaan. Ook de mogelijkheid om thuis bezoek te ontvangen zal nog verder worden beperkt. Vanaf heden geldt er een dringend advies om niet meer dan één persoon thuis te ontvangen. Uit onderzoek blijkt dat thuisbezoeken nog altijd een "belangrijke bron van besmetting" zijn en daarom moet ook daar strenger op worden gereguleerd.

'Niet te juichen om maatregelen'

Rutte benadrukt in zijn speech dat niemand "staat te juichen" om deze nieuwe maatregelen, maar dat uit resultaten van soortgelijke maatregelen in het buitenland blijkt dat deze wel effectief zijn in de strijd tegen het virus. Ook zouden ze Nederland moeten voorbereiden op een eventuele derde golf.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie