Up 2 Date

Rellen bij protestactie Brussel na dood gearresteerde Ibrahima (23)

foto: Vrienden en familieleden van Ibrahima tijdens de demonstratie (EPA)foto: Vrienden en familieleden van Ibrahima tijdens de demonstratie (EPA)
  1. Newschevron right
  2. Rellen bij protestactie Brussel na dood gearresteerde Ibrahima (23)

In Brussel zijn woensdagavond rellen ontstaan tijdens een protestactie naar aanleiding van de dood van de 23-jarige Ibrahima Barrie. Ibrahima kwam afgelopen zaterdag om het leven nadat hij gearresteerd werd. Over hoe dat gebeurde, bestaat nog veel onduidelijkheid.

Arrestatie

De 23-jarige Ibrahima werd zaterdagavond rond 19.00 uur gearresteerd. Agenten controleerden aan het Brusselse Noordstation een groepje mensen, die zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Ibrahima probeerde te vluchten, maar werd later opgepakt en meegenomen naar het politiebureau. Bij aankomst verloor hij zijn bewustzijn, waarna hij door een ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis. Daar overleed hij uiteindelijk omstreeks 20.22 uur.

'Gerechtigheid voor Ibrahima'

Over hoe Ibrahima om het leven kwam, is nog steeds veel onduidelijk. Daarom verzamelden verschillende demonstranten zich vanmiddag bij het Noordstation voor opheldering. Veel betogers hadden borden bij zich met daarop teksten als 'Black Lives Matter' en 'Gerechtigheid voor Ibrahima'. Ook familieleden van Ibrahima waren aanwezig.

Toen de demonstratie rond 16.30 uur zo goed als afgelopen was, begonnen enkele mensen projectielen te gooien naar de politie en werd er vuurwerk afgestoken. Het mondde uit in grote rellen waarbij onder andere een politiebureau werd vernield. Met een waterkanon moest de politie uiteindelijk de demonstranten uiteendrijven. Volgens Het Laatste Nieuws raakten een jongen van 17 jaar en twee agenten gewond. Tientallen relschoppers werden gearresteerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onderzoek

Een speciaal team onderzoekt momenteel of de politie verkeerd heeft gehandeld bij de arrestatie van Ibrahima. Ook is er een onderzoek gestart naar de manier waarop familieleden van Ibrahima zijn ingelicht over zijn dood. Zo werden zij pas uren later op de hoogte gebracht van zijn dood door middel van tegenstrijdige verklaringen.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie