Video

Zuidoost-bewoner Kunta Richo wil rellen voorkomen: "Protect the hood, protect the youth"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Zuidoost-bewoner Kunta Richo wil rellen voorkomen: "Protect the hood, protect the youth"

Meerdere dagen op een rij vonden er avondklokrellen plaats in verschillende plaatsen in Nederland. Dinsdagavond stond onder andere Amsterdam-Zuidoost op de planning. Jongeren en bewoners staken daar een stokje voor. 'Protect the hood, protect the youth', is het motto. FunX-reporter Ouassima ging langs bij een paar van deze jonge Bijlmerbewoners en checkte wat zij eraan deden om rellen te voorkomen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Framen

Een van die bewoners is Kunta Richo. Hij was aanwezig op straat om met jongeren in gesprek te gaan. Zijn bevindingen? Als je zonder oordeel naar de jongeren luistert en ze uitlegt dat ze met rellen niks bereiken, luisteren ze wel.

Kunta wil voorkomen dat media en politici de relschoppers framen als jongeren van kleur of migrantenjongeren. "We moeten ervoor waken dat ze onze jongeren gaan gebruiken om straks een rechts-extremistische agenda te pushen bij de verkiezingen", zegt hij. Kunta begrijpt heel goed dat jongeren gefrustreerd zijn over de coronamaatregelen. "Voor veel van deze jongeren voelt het alsof het kleine beetje dat ze nog hadden hen is afgenomen door de coronamaatregelen." Tegelijkertijd benadrukt hij dat rellen niet de oplossing is. "Op het moment dat je naar buiten gaat om te rellen en de buurt te slopen, dan gaan politici en andere mensen jouw acties misbruiken voor electoraal gewin, om een agende te pushen die tegen jou ingaat." Kunta wil de jongeren meegeven dat er andere manieren zijn om om te gaan met de maatregelen. "We kunnen heel veel kracht halen uit onszelf."

Ster advertentie
Ster advertentie