Up 2 Date

Britten geven als eersten toestemming om vrijwilligers te besmetten met coronavirus

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Britten geven als eersten toestemming om vrijwilligers te besmetten met coronavirus

Het Verenigd Koninkrijk heeft als eerste land ter wereld toestemming gegeven om vrijwilligers met het coronavirus te besmetten om onderzoek te doen. Met het onderzoek hoopt men beter te begrijpen wat het virus bij een mens aanricht.

Negentig vrijwilligers

Er wordt al sinds vorig jaar gesproken over dit onderzoek, waar de Britse autoriteiten 33,6 miljoen pond (38,6 miljoen euro) in zullen stoppen. Het gaat om maximaal negentig vrijwilligers in de leeftijd van achttien tot dertig jaar. Het onderzoek moet onder meer inzicht bieden in hoeveel virusdeeltjes nodig zijn om iemand te besmetten. Daarnaast hopen onderzoekers meer zicht te krijgen op de reactie van het immuunsysteem na een coronabesmetting en welke factoren een rol spelen bij de verspreiding van het virus, door bijvoorbeeld te kijken hoe besmette personen virusdeeltjes verspreiden.

De Britse regering zegt in een later stadium ook vrijwilligers te willen inenten met vaccins die in ontwikkeling zijn, om vervolgens te worden blootgesteld aan het virus. Op die manier kan worden getest welke middelen het effectiefst zijn, waardoor de ontwikkeling ervan zou kunnen worden versneld.

Quote

Logischerwijs zijn er wel ethische vragen over het bewust besmetten van mensen met een dodelijk virus"

Vrijwilliger Jacob Hopkins (23)

Virus via de neus

Het virus zal voor het onderzoek via de neus worden toegediend bij de vrijwilligers. Volgens de onderzoekers zullen de vrijwilligers goed in de gaten gehouden worden. Een van de vrijwilligers sprak met een lokaal medium over het onderzoek. De 23-jarige Jacob Hopkins staat achter zijn beslissing: "De kans om miljoenen mensen over de hele wereld te helpen om eerder een vaccin te krijgen geven mij het zelfvertrouwen dat ik de juist beslissing heb genomen." Toch ziet ook hij in dat er het nodige risico bij komt kijken. "Logischerwijs zijn er wel ethische vragen over het bewust besmetten van mensen met een dodelijk virus. Vooral voor jonge mensen gaat het debat dan om de nog onbekende langetermijneffecten van het virus."

Ster advertentie
Ster advertentie