FunX

Moeten realityseries minder 'perfecte' mensen casten?

foto: YouTube: MTV International
  1. Newschevron right
  2. Moeten realityseries minder 'perfecte' mensen casten?

Programma's als Temptation Island, Ex On The Beach en Love Island zijn populairder dan ooit en de guilty pleasure van menig tv-kijker. Uit een groot Engels onderzoek van de Mental Health Foundation is echter gebleken dat het kijken naar dit soort realityprogramma's best wel negatieve gevolgen kan hebben: een op de vier jongeren gaf aan een negatief lichaamsbeeld over te hebben gehouden aan zo'n programma met 'te perfecte' mensen.

Die zogenaamde perfectie lijkt wel een noodzakelijk ingrediënt voor een succesvol en juicy realityprorgramma: strakke lijven, opgespoten lippen, volle billen en een hoop sexappeal. Maar hoe realistisch is dat eigenlijk? Natasja sprak erover in TopiX met reality-fans Denzel von Deira en Joil Telgt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Identificeren met deelnemers

Moeten realityprogramma's minder perfecte mensen casten? Joil vindt van wel: "We hebben meer programma's nodig die een weerspiegeling zijn van de maatschappij." Volgens haar zouden dit soort shows sowieso interessanter worden wanneer kijkers zich kunnen identificeren met de deelnemers. Denzel is het daar niet mee eens. "We vinden het leuk om te zien. Hou het gewoon zo. [...] Ik moet toch even escapen uit m'n eigen reality. Ik wil me zeker niet kunnen relaten met een gekke Lena of Brody."

Waar ligt de verantwoordelijkheid?

Het is moeilijk te bepalen waar de verantwoordelijkheid ligt voor het beschermen van jongeren tegen onzekerheid en dit soort negatieve gedachten. Volgens sommigen ligt het deels bij de programmamakers, maar niet iedereen is het daarmee eens. Psycholoog Robert Haringsma zegt tegen RTL Nieuws: "Dan zou je elk soort mens moeten vertegenwoordigen en dat is problematisch. [...] Om een stabiele eigenwaarde te krijgen, moet je ernaar toewerken dat je er oké mee bent dat er mensen zijn die knapper, beter of succesvoller zijn dan jij."

Ster advertentie
Ster advertentie