Games & gadgets

Netflix en TikTok trekken zich terug uit Rusland

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Netflix en TikTok trekken zich terug uit Rusland

Streamingdienst Netflix en social media-app TikTok hebben maatregelen genomen tegen Rusland uit protest tegen de invasie in Oekraïne. Netflix heeft alle diensten in Rusland neergelegd en TikTok heeft de mogelijkheid om te livestreamen en nieuwe video's te uploaden stopgezet.

Netflix

"Gezien de omstandigheden ter plaatse hebben we besloten om onze dienstverlening in Rusland op te schorten", zegt Netflix in een verklaring aan Variety. De streamingdienst kondigde verder aan dat het alle toekomstige projecten uit Rusland zou stopzetten, waaronder vier Russische 'Netflix Originals' die al in de maak waren.

Netflix telt wereldwijd 222 miljoen abonnees. Rusland heeft daarin een klein aandeel. Het land heeft minder dan een miljoen Netflix-abonnees, omdat inwoners over het algemeen gebruik maken van andere streamingdiensten. De banden tussen Rusland en Netflix waren al niet optimaal, omdat het bedrijf weigerde om twintig Russische kanalen te hosten die het volgens de Russische wet moest aanbieden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

TikTok

Ook TikTok besluit om maatregelen te nemen door de gebeurtenissen in Oekraïne en de betrokkenheid van Rusland. De Russische autoriteiten hebben namelijk een nieuwe wet aangenomen over het verspreiden van 'nepnieuws'. Daardoor zou het mogelijk worden om celstraffen op te leggen aan mensen die zich daar schuldig aan maken.

TikTok staat bekend om de persoonlijke video's die gemaakt worden door de gebruikers van de app. Mensen die video's blijven delen over het Russische leger of over sancties tegen het land, lopen door de nieuwe wet meer gevaar. "We hebben geen andere keus dan livestreaming en nieuwe video-uploads op te schorten terwijl we de gevolgen van deze wet beoordelen", zegt TikTok in een verklaring. "Onze hoogste prioriteit is de veiligheid van onze medewerkers en onze gebruikers." Russische gebruikers van de app kunnen elkaar nog wel chatberichten sturen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie