Up 2 Date

VS kondigt nieuwe sancties aan tegen Rusland

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. VS kondigt nieuwe sancties aan tegen Rusland

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een persconferentie nieuwe sancties aangekondigd tegen Rusland. De VS zal honderden miljarden dollars van Russische banken bevriezen vanwege de Russische invasie in Oekraïne. Verder zal het ook lastiger worden voor de Russen om zaken te doen in de dollar en de Japanse yen.

Rusland verzwakken

''We kunnen deze agressie niet onbeantwoord laten'', zegt Biden tijdens de persconferentie. ''Poetin is de agressor in deze oorlog. Hij begaat een grove schending van het internationale recht.'' Ook andere westerse landen staan volgens Biden achter de maatregelen. Met de sancties hoopt men Rusland als land te verzwakken.

''Vooral de rijke elite zal door de sancties worden geraakt. Dat zijn juist de mensen die Poetin steunen.'' Ook persoonlijke acties tegen de Russische president worden overwogen. ''Poetin koos voor deze oorlog, nu zal hij ook de gevolgen dragen'', aldus Biden. Wat voor persoonlijke sancties er precies worden bedoeld, is niet helemaal duidelijk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verstoteling

De Amerikaanse aanwezigheid in de Europese NAVO-landen zal in ieder geval worden versterkt. Biden geeft verder tijdens de persconferentie aan dat hij er niet meer voor openstaat om met Poetin in gesprek te gaan. Daar leek eerder deze week nog wel sprake van. De komende tijd zal zwaar worden voor de inwoners van Oekraïne, maar de Amerikaanse president belooft dat de VS meer zal doen om het binnengevallen land te helpen.

Dat betekent niet dat de Amerikanen mankrachten naar Oekraïne sturen. Die suggestie wijst Biden tijdens de persconferentie af. Wel belooft hij van Poetin ''de verstoteling van de wereld'' te maken. ''Poetin heeft grotere ambities dan Oekraïne. Hij wil de Sovjet-Unie herstellen. Wij staan op tegen dit soort pestkoppen.'' De westerse landen zullen later nog beslissen over het eventueel uitsluiten van Rusland van het SWIFT-bankensysteem.

Ster advertentie
Ster advertentie