Up 2 Date

'Oekraïense burgers die tegen Russen willen vechten, krijgen een wapen'

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. 'Oekraïense burgers die tegen Russen willen vechten, krijgen een wapen'

Oekraïense burgers die zich willen verzetten tegen Rusland krijgen een wapen. Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vandaag bekendgemaakt, nadat het land vanmorgen werd binnengevallen door Rusland.

Diplomatieke banden verbroken

Zelensky roept iedereen met militaire ervaring op om deel te nemen aan de strijd tegen de Russen. "We worden aangevallen vanuit het noorden, het oosten en het zuiden. Rusland staat aan de kant van het kwaad", zei de Oekraïense president in een toespraak op tv. Oekraïne riep eerder al zo'n 200.000 reservisten, parttime militairen, op om zich aan te sluiten bij het leger.

Het Oost-Europese land heeft voor het eerst sinds 1991 de diplomatieke banden met Rusland verbroken. Oekraïne had al eerder overwogen om de banden met zijn buurland te verbreken, nadat Rusland de onafhankelijkheid erkende van Donetsk en Luhansk.

Tientallen militairen gedood

In de eerste uren van de Russische inval zijn al tientallen militairen en zo'n tien burgers gedood. Daarnaast zijn er tientallen gewonden gevallen bij de eerste gevechten. Volgens Oekraïne zijn er tot nu toe vijftig Russische soldaten gedood in de buurt van Luhansk. Ook zouden zes Russische vliegtuigen en vier tanks verwoest zijn, maar de Russen ontkennen deze berichten.

Buurlanden vangen vluchtelingen op

Verschillende Europese landen, waaronder Nederland, maken zich op voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Door de oorlog zijn veel mensen op de vlucht geslagen. In de hoofdstad Kiev staat het verkeer vast door burgers die het land proberen te verlaten. Op het vliegveld van de stad komen ook steeds meer mensen die het land willen ontvluchten, maar het is nog onduidelijk of hun vluchten zullen vertrekken. Het luchtruim van het land is namelijk afgesloten.

Hoeveel Oekraïners het land proberen te ontvluchten is vooralsnog lastig in te schatten. Buurlanden zoals Polen, Roemenië, Slowakije, Hongarije en Moldavië zijn bereid om tienduizenden vluchtelingen op te vangen. Zo worden er bij de Poolse grens acht opvangcentra ingericht waar vluchtelingen terecht kunnen voor medische hulp, voedsel en informatie over de asielprocedure.

Ster advertentie
Ster advertentie