Up 2 Date

Olie- en gasprijzen flink gestegen na Russische invasie in Oekraïne

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Olie- en gasprijzen flink gestegen na Russische invasie in Oekraïne

De olie- en gasprijzen zijn flink gestegen na de Russische invasie in Oekraïne. De oorlog heeft wereldwijde gevolgen en zorgt voor oplopende benzineprijzen en hogere energierekeningen voor veel huishoudens.

Prijzen stijgen vandaag verder

De prijs van ruwe olie is met meer dan 6 procent gestegen en kost voor het eerst sinds 2014 meer dan 100 dollar per vat. De prijs van gas is vandaag met ruim 30 procent toegenomen. Naar verwachting zullen de prijzen vandaag verder stijgen. Markthandelaren vrezen dat de leveringen van olie en gas verstoord zullen worden, aangezien Rusland een van 's werelds belangrijkste leveranciers is van deze producten.

Groot effect op aandelenbeurzen

Ook op de aandelenbeurzen zijn de gevolgen van de oorlog in Oekraïne merkbaar. Zo staan de beurzen in Azië in het rood en verloor de Amsterdamse AEX-index bij opening 3 procent. Ook op de Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dalingen te zien. Het enige aandeel op de Amsterdamse beurs dat geld opleverde is dat van Shell. Het olie- en gasconcern heeft namelijk baat bij hogere energieprijzen.

Zware sancties tegen Rusland

De Europese Commissie komt vandaag met "de zwaarste sancties ooit" tegen Rusland. Dat hebben Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen en buitenlandchef Josep Borrell aangekondigd. Zo wordt het Russische bedrijven moeilijker gemaakt om handel te drijven met EU-landen en krijgt geen enkele Russische bank meer toegang tot Europees geld. Op die manier wil de EU voorkomen dat Rusland de oorlog financiert. Ook het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zullen vandaag extra zware economische sancties bekendmaken tegen Rusland.

Ster advertentie
Ster advertentie