Up 2 Date

Poetin stuurt militairen naar Oekraïne voor "vredesmissie"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Poetin stuurt militairen naar Oekraïne voor "vredesmissie"

De Russische president Vladimir Poetin heeft militairen naar Oekraïne gestuurd voor een "vredesmissie". In de pro-Russische regio's Loehansk en Donetsk worden de strijdkrachten "geïnstrueerd om de vrede daar te handhaven", aldus Poetin.

Donetsk en Loehansk

Eerder op de dag erkende Poetin de onafhankelijkheid van Donetsk en Loehansk. De Russische troepen zouden de grenzen tussen de zelfverklaarde republieken en de rest van Oekraïne bewaken. Ook gaat Rusland militaire bases opzetten in de regio's, die daarnaast financiële steun zullen krijgen. Naar verluidt zijn er ruim 150.000 Russische militairen rond Oekraïne gestationeerd.

VS noemt vredesmissie "onzin"

Dat de Russische militairen in de regio's worden ingezet voor een 'vredesmissie', is door de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties afgedaan als "onzin". Volgens Linda Thomas-Greenfield is de erkenning van Donetsk en Loehansk als onafhankelijke staten onderdeel van het voorwendsel om een oorlog te beginnen. "De gevolgen van de Russische acties zullen rampzalig zijn - in heel Oekraïne, in heel Europa en in de hele wereld", zei ze tegen de raad.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rutte verlaat Jinek voortijdig

Rutte was gisteravond te gast bij praatprogramma Jinek en verliet de uitzending voortijdig nadat bekend werd dat Poetin militairen naar Oekraïne had gestuurd. "Ik vind het ongemakkelijk om hier langer te blijven zitten." Hij noemde Poetin "totaal paranoia" en verliet het programma om te kijken wat de gevolgen zijn van de Russische inval en wat die zou kunnen betekenen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie