Up 2 Date

Rutte roept op tot verbroedering: ''Weer naast elkaar gaan staan''

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte roept op tot verbroedering: ''Weer naast elkaar gaan staan''

Premier Markt Rutte roept op tot verbroedering na de verdeling die door corona is ontstaan. In een interview met het AD vertelt de premier dat hij wil dat mensen ''elkaar weer opzoeken'' en ''naast elkaar gaan staan'', nu daar weer ruimte voor is door het terugdraaien van veel coronamaatregelen.

Polarisatie

Volgens Rutte is er een hoop polarisatie ontstaan door corona en de bijkomende maatregelen. Het is voor hem van belang het volk weer dichterbij elkaar te brengen. ''Het is bijna niet meer mogelijk om te praten over een QR-code, een booster of een vaccin, zonder dat het leidt tot heftige conflicten.

De premier stoort zich aan die ontwikkeling, omdat Nederland juist gekenmerkt werd door het belang van open discussies. ''Nederland heeft altijd stevig gediscussieerd. We kennen geen hiërarchie. We zijn direct. Maar de ondertoon was er altijd één met zelfspot en één waarbij men goed naar de ander luistert.'' Die kenmerken zijn door corona ondergesneeuwd volgens Rutte.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gaaf land

Rutte wil daarmee niet ontkennen dat corona een grote impact heeft gehad op de samenleving. De premier geeft aan dat hij niet alles kan oplossen. ''Maar ik kan alleen maar hopen en ertoe oproepen dat we onze volksaard terugvinden: discussiëren, maar ook een beetje lief voor elkaar zijn. We zijn een gaaf land, zorg dat je familie ook weer een beetje gaaf wordt'', zegt Rutte tegen het AD.

Geen keuze

Veel mensen vragen zich af of Rutte de afgelopen twee jaar goed gehandeld heeft tijdens de coronapandemie. De ministerpresident is zich bewust van de kritische geluiden en is van mening dat hij de afgelopen twee jaar niet veel andere routes had kunnen bewandelen. ''Ik had geen keuze en ik denk dat het overgrote deel van de mensen dat snapt. En nu zeg ik tegen mezelf en tegen mijn 17 miljoen medelanders: er is veel gebeurd, maar we moeten elkaar weer een beetje terug gaan vinden.''

Ster advertentie
Ster advertentie