Up 2 Date

Boris Johnson: "Rusland plant grootste oorlog in Europa sinds 1945"

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Boris Johnson: "Rusland plant grootste oorlog in Europa sinds 1945"

Volgens Boris Johnson zijn er aanwijzingen dat Rusland 'de grootste oorlog in Europa sinds 1945' plant. Dit vertelde de Britse premier, na een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski, in een interview met de BBC.

Troepen van 170 duizend man

"Volgens de inlichtingendiensten is Rusland van plan Oekraïne binnen te vallen en de hoofdstad Kiev te omsingelen", vertelt Johnson aan de nieuwszender. Volgens de laatste schattingen van de Amerikaanse regering bedraag het aantal soldaten langs de Oekraïense grens, zowel in Belarus als Rusland, tussen de 170 duizend en 190 duizend man.

Grootste oorlog sinds 1945

Ook vertelt Johnson dat de inlichtingendiensten verwachten dat Rusland Oekraïne niet alleen via het oosten, via de regio Donbas, binnenvalt, maar ook vanuit Belarus en vanuit de regio rondom Kiev. "Ik ben bang dat dit plan voor de grootste oorlog in Europa sinds 1945 zou kunnen zorgen, alleen al qua omvang", zegt de premier over de situatie. Johnson vreest dat de invasie veel mensenlevens zal kosten.

Grootschalige aanval

NAVO-chef Jens Stoltenberg verwacht ook dat het Russische leger een 'grootschalige aanval' op Oekraïne gaat uitvoeren. Dit zei hij zaterdag in München, waar een veiligheidsconferentie plaatsvond. "We zijn het er allemaal over eens dat de kans op een aanval zeer hoog is", zei Stoltenberg tegen de Duitse omroep ARD.

Ster advertentie
Ster advertentie