Games & gadgets

Instagram gaat neppe foto's verbergen

foto: energepic.com
  1. Newschevron right
  2. Instagram gaat neppe foto's verbergen

In de tijd waarin het digitaal aanpassen of vervormen van foto's normaal is, gaat Instagram hier een stokje voor steken. Vorige maand kondigde de app een nieuwe functie aan. Deze functie beoordeelt foto's en video's op basis van feiten en op de mate waarin de foto gemanipuleerd is. De functie wordt langzamerhand wereldwijd geïntroduceerd.

Feitencheck

Het gaat bij de nieuwe functie om een feitencheck en het bestrijden van nepnieuws. Het bestrijden van misleidende informatie staat al langer op het to do-lijstje van Facebook en Instagram. Foto's en video's die worden gelabeld als nep of aangepast, kun je pas zien na een waarschuwing waarin staat dat de foto of video mogelijk nepnieuws bevat.

Neppe Content

Het online fotografiemagazine PetaPixel meldt hoe een fotograaf genaamd Toby Harriman met de waarschuwing in aanraking kwam. Een post waarin een man voor een gebergte staat in regenboogkleuren werd door de feitenchecker gemarkeerd als nepnieuws.

Reactie van FACEBOOK

Er zijn zat grafische vormgevers of photoshoppers die hun zelfgemaakte foto's en video's delen op Instagram. Zij vrezen nu voor het feit dat hun content kan worden gemarkeerd als nep. Een woordvoerder van Facebook gaf het volgende aan in een gesprek met Hypebeast: "We verbergen de inhoud niet omdat deze is gefotoshopt, we passen een label toe wanneer een feitencheck deze heeft beoordeeld. Na beoordeling van de feitenchecker hebben ze de markering gewijzigd, zodat deze niet langer op Instagram en Facebook als vals wordt gemarkeerd."

Ster advertentie
Ster advertentie