Naar homepage
Games & gadgets

Amerikaanse iPhone-bezitters krijgen geld van Apple wegens gesjoemel met batterijduur

foto: DANIEL CONSTANTE / Shutterstock.com
  1. Newschevron right
  2. Amerikaanse iPhone-bezitters krijgen geld van Apple wegens gesjoemel met batterijduur

Als je een iPhone-gebruiker bent die rondloopt met een wat ouder model, herken je vast de volgende struggle: je gaat weg van huis met een volle batterij en binnen no time zit je op 20%, waarna je telefoon vervolgens helemaal uitvalt. Gesjoemel met de batterij, beweerden veel Amerikaanse klanten een paar jaar geleden al. Ze sleepten Apple voor de rechter en daar is het bedrijf nu akkoord gegaan met een schikking die kan oplopen tot 500 miljoen dollar.

Low bATTERY-ALERT

Apple werd ervan beschuldigd bewust te batterijduur van de modellen 6, 6s, 7, 7 Plus en SE te saboteren door middel van software-updates. Na elke update zou de batterij sneller leeglopen, waardoor je gemanipuleerd werd om zo snel mogelijk een nieuw toestel te kopen. Ook zouden de oude toestellen trager worden.

GENAAID

De telefoons worden na de updates trager en de batterij krijgt een lagere capaciteit om zo andere problemen te voorkomen, zoals het uitvallen van je telefoon. Apple was hier echter niet helemaal transparant over en gooide het vaak op ouderdom van het toestel. Gebruikers voelden zich hierdoor genaaid: in plaats van een nieuwe telefoon hadden ze een nieuwe batterij kunnen kopen. Twee jaar geleden kwam de zaak daarom voor de rechter in San Francisco.

$25 PER IPHONE

Hoewel Apple ontkent bewust te knoeien met de batterij, is het bedrijf nu dus wel met de aanklagers tot een schikking gekomen. Die komt neer op zo'n 25 dollar per iPhone, afhankelijk van hoeveel telefoons in aanmerking komen voor de schikking. (For your information: dat is niet genoeg voor een nieuwe batterij). Of er ook voor Nederlandse iPhone-bezitters iets te regelen valt, is nog niet bekend. Eerder verlaagde het bedrijf ook al tijdelijk te prijs van nieuwe batterijen ter compensatie van de klachten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie