Games & gadgets

Instagram gaat het jongeren lastiger maken om te liegen over hun leeftijd

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Instagram gaat het jongeren lastiger maken om te liegen over hun leeftijd

Liegen over je leeftijd wordt vanaf vandaag een stuk lastiger op Instagram. Het bedrijf gaat namelijk de leeftijden van vooral jonge gebruikers van het platform controleren.

Videoselfie of ID uploaden

Minderjarige Instagram-gebruikers die hun geboortedatum aanpassen naar een leeftijd boven de achttien moeten dat gaan bewijzen door een foto van hun identiteitskaart te uploaden. Gebruikers die dat niet willen, kunnen een videoselfie maken. Deze wordt vervolgens beoordeeld door het Britse Yoti. Dat bedrijf gebruikt technologie die de videoselfie analyseert op basis van gelaatstrekken en vervolgens de leeftijd van de gebruiker schat. De uitkomst van de analyse wordt met Instagram gedeeld, waarna er wordt bepaald of de leeftijd aangepast kan worden.

Gepaste content voor jonge gebruikers

Europese Instagram-gebruikers kunnen de update binnenkort verwachten. Instagram maakte in juni al bekend dat de nieuwe verificatiemethode dit najaar uitgerold zou worden. Op die manier wil het bedrijf ervoor zorgen dat (vooral jonge) gebruikers content te zien krijgen die gepast is voor hun leeftijd. Volgens Instagram worden de selfiebeelden na de leeftijdscontrole verwijderd bij zowel Yoti als moederbedrijf Meta.

Beter controleren

Hoewel Instagram sinds 2019 vraagt naar de leeftijd van gebruikers, zet het bedrijf nu een eerste stap om de leeftijd van jonge gebruikers beter te controleren. Uit onderzoek van de Britse toezichthouder Ofcom bleek vorige maand al dat een op de drie Britse kinderen een socialmedia-account heeft voor volwassenen. Daardoor kunnen kinderen in aanraking komen met content die niet voor hen bedoeld is.

Ster advertentie
Ster advertentie