Naar homepage
Games & gadgets

Jongeren geschrokken door app die huidveroudering door uv-straling laat zien

foto: Sunface: Titus Brinker
  1. Newschevron right
  2. Jongeren geschrokken door app die huidveroudering door uv-straling laat zien

Iedereen weet dat het belangrijk is om je huid te beschermen tegen de zon. De uv-straling kan namelijk huidkanker veroorzaken en ervoor zorgen dat je huid sneller veroudert. Toch beseffen jongeren zich volgens Braziliaanse- en Duitse wetenschappers niet genoeg hoe slecht het is om je huid bloot te stellen aan de zon. Zij testten een app waarin de huidveroudering van je eigen huid getoond wordt, om te kijken of jongeren zo wel beginnen met smeren.

beschermingsgedrag

De wetenschappers voerden een experiment uit onder 52 schoolklassen in Brazilië. De hoofdvraag van het experiment was: 'Kan een gezichtsverouderende mobiele app het beschermingsgedrag voor hun huid van middelbare scholieren verbeteren?' De helft van de scholieren kreeg met de app Sunface te zien hoe hun huid er over vijf tot vijfentwintig jaar uitziet als ze zich niet insmeren: met rimpels en ouderdomsvlekken. Dat bleek effect te hebben, want zij gaven aan zich na het gebruik van de app vaker in te smeren. Bij de helft die de app niet gebruikte, waren er bijna geen veranderingen.

Jonge vrouwen

Meisjes bleken gevoeliger voor de schokkende resultaten van de app dan jongens. Onder de meisjes smeerde voorheen een op de vijf van hen zich dagelijks in met zonnebrandcrème of een ander product met SPF erin. Na zes maanden was dit aantal gestegen naar bijna een op de drie. Het experiment werkte echter niet tegen de bezoekjes aan de zonnestudio.

DICHTERBIJ DAN JE DENKT
De gezondheidsrisico’s van de slechte bescherming tegen uv-straling lijken voor jongeren ver weg, maar dat zijn ze niet. Huidverbranding op jonge leeftijd is niet alleen een van de belangrijkste factoren voor huidkanker, ook hoe je huid er later uitziet, wordt voor een heel groot deel beïnvloed door uv-straling.

App in Nederland

Nederlandse dermatoloog Jorrit Terra van het Isala Dermatologisch Centrum in Zwolle vindt het idee van deze app goed, vertelt hij aan De Volkskrant. "Een wetenschappelijke studie anno 2020, geschikt voor een doelgroep die je met een droog praatje niet bereikt," omschrijft hij het experiment. Hij geeft wel aan dat de app voor Nederlanders iets aangepast zou moeten worden, omdat de zonkracht hier anders is dan in Brazilië, waar het experiment plaatsvond. "In Brazilië is de zonkracht hoger en dan is dagelijkse bescherming noodzakelijk, in Nederland zeggen we als dermatologen: ga elke dag naar buiten en geniet van de zon, maar voorkom dat je verbrandt." Hij geeft daarbij de tip om de juiste bescherming te gebruiken die past bij de zonkracht van dat moment.

Ster advertentie
Ster advertentie