Games & gadgets

Microsoft neemt 'Call of Duty'-uitgever over voor 69 miljard dollar

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Microsoft neemt 'Call of Duty'-uitgever over voor 69 miljard dollar

Microsoft heeft de afgelopen jaren verschillende gamebedrijven opgekocht, maar de overname die de softwaregigant gisteren aankondigde, zag niemand aankomen. Microsoft heeft namelijk Activision-Blizzard overgenomen voor maar liefst 68,7 miljard dollar.

Duurste overname ooit

Microsoft maakte het gigantische nieuws afgelopen dinsdag bekend via Xbox Wire. Met de enorme aankoop - de duurste ooit in de gamesindustrie - van Activision-Blizzard is Microsoft eigenaar geworden van een aantal van de populairste franchises in gaming, waaronder Call of Duty, Overwatch, World of Warcraft en Diablo. Het zal echter nog zeker een jaar duren voordat de overname helemaal rond is. Zodra dat het geval is, zullen zoveel mogelijk games van Activision-Blizzard hun weg vinden naar Xbox Game Pass. Tot die tijd opereert het bedrijf als onafhankelijke uitgever.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen Call of Duty meer op PlayStation?

Het nieuws van de overname sloeg niet alleen in als een bom vanwege het hoge bedrag dat ermee gemoeid is, maar ook omdat veel gamers vrezen dat de games van Activision-Blizzard niet meer op PlayStation-consoles worden uitgebracht. Volgens Bloomberg lijkt die angst vooralsnog ongegrond. Bronnen melden namelijk aan de nieuwssite dat een aantal Activision-games nog naar PlayStation zullen komen, maar dat bepaalde content exclusief blijft voor Xbox. Verder is het nog niet bekend of Microsoft bepaalde toekomstige releases exclusief wil uitbrengen op Xbox en pc.

ActiBlizzard onder vuur

De overname is ook opvallend, omdat Activision-Blizzard al maanden onder vuur ligt. bij het bedrijf zouden vele werknemers zich al jaren grensoverschrijdend gedragen. Zo zou er sprake zijn van racisme, discriminatie, seksuele intimidatie en seksueel wangedrag op de werkvloer. Daarvoor heeft het bedrijf tientallen werknemers ontslagen. Mogelijk moet ook CEO Bobby Kotick vertrekken nadat de overname rond is.

Ster advertentie
Ster advertentie