Games & gadgets

'Call of Duty'-uitgever ontslaat ruim twintig werknemers vanwege seksuele intimidatie

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 'Call of Duty'-uitgever ontslaat ruim twintig werknemers vanwege seksuele intimidatie

Videogame-uitgever Activision Blizzard heeft ruim twintig werknemers ontslagen nadat uit intern onderzoek bleek dat ze zich schuldig maakten aan seksuele intimidatie en discriminatie op de werkvloer. Ook zou de uitgever twintig andere werknemers een waarschuwing hebben gegeven. Dat blijkt uit een interne memo in handen van The Financial Times.

Machocultuur

De uitgever van populaire games als Call of Duty, Overwatch en Diablo werd eerder dit jaar aangeklaagd door de staat Californië wegens discriminatie en seksuele intimidatie op de werkvloer. Uit de aanklacht bleek dat vrouwen minder betaald kregen dan mannen en dat er een machocultuur heerst binnen het bedrijf. Daarnaast zou een vrouwelijke leidinggevende zelfmoord hebben gepleegd na een seksuele relatie met een leidinggevende. Dat zou gebeurd zijn nadat mannelijke collega's naaktfoto's van haar hadden gedeeld.

Inlichten van investeerders

Ook de Amerikaanse toezichthouder van de effectenbeurzen, Securites and Exchange Commission, deed twee jaar lang onderzoek naar Activision Blizzard naar aanleiding van de beschuldigingen. De toezichthouder wilde weten of de uitgever investeerders op tijd heeft ingelicht over het wangedrag op de werkvloer. Wat er uit dat onderzoek is gekomen is niet bekendgemaakt.

Compensatie voor werknemers

In september staakten ongeveer tweehonderd werknemers van de uitgever om te protesteren tegen de slechte behandeling van vrouwelijke collega's. Daarnaast richtte Activision Blizzard een fonds op van 18 miljoen dollar door om werknemers die schadevergoeding eisen te compenseren. Een maand voor de staking stapte de directeur van het bedrijf op, omdat hij niet zou hebben ingegrepen nadat hij meermaals op de hoogte werd gesteld van misstanden op de werkvloer.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie