FunX

Natasha over seksuele intimidatie op werkvloer: "Ik kreeg appjes als: 'Ik wil je neuken'"

  1. Newschevron right
  2. Natasha over seksuele intimidatie op werkvloer: "Ik kreeg appjes als: 'Ik wil je neuken'"

In de afgelopen tien jaar heeft 16 procent van de Nederlanders te maken gehad met seksuele intimidatie op de werkvloer. Dat blijkt uit een onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens dat deze week is uitgekomen. Helaas hoort Natasha bij die 16 procent. Zij vertelde meer over haar nare ervaring aan Sander.

Quote

Ik kreeg smerige appjes, zoals: 'Ik wil je neuken'. Dat wil je gewoon niet.

Natasha

Smerige berichten

Een aantal jaar geleden kreeg Natasha te maken met seksuele intimidatie bij haar voormalige werkgever. Hoewel ze meerdere malen om een werktelefoon vroeg, kreeg ze er telkens maar geen. Uiteindelijk gebruikte ze haar privételefoon voor afspraken, maar dat zorgde voor vervelende situaties. "Op een gegeven moment kreeg ik pornografische afbeeldingen en berichten. Het was vrij snel duidelijk dat het ging om een van de cliënten die ik begeleidde. Ik kreeg bijvoorbeeld smerige appjes, zoals: 'Ik wil je neuken'. Dat wil je gewoon niet."

Gesprek met leidinggevende

Natasha schrok ontzettend van al die berichten en besloot het met haar leidinggevende te bespreken. Daarbij benadrukte ze dat ze zo snel mogelijk een werktelefoon wilde. "Hij vond het heel vervelend, maar blijkbaar niet vervelend genoeg om met zijn vuist op tafel te slaan en direct actie te ondernemen. Het duurde nog maanden voordat ik een werktelefoon kreeg en in de tussentijd bleef ik nog heel veel ranzige berichten ontvangen."

Ze besefte dat er meer nodig was dan alleen het krijgen van een werktelefoon om seksuele intimidatie op de werkvloer tegen te gaan. "Wat je overkomt is ontzettend naar en je voelt je ook niet veilig op je werk. Dat doet wel iets met je. Er is uiteindelijk nooit een passende oplossing gekomen", vertelt Natasha.

Natasha: "Wat je overkomt is ontzettend naar en je voelt je ook niet veilig op je werk"

Op onderzoek uit

Na haar nare ervaringen ging Natasha op onderzoek uit om te ontdekken wat je concreet kunt doen als je te maken krijgt met seksuele intimidatie op de werkvloer. "Het is sowieso belangrijk om het kenbaar te maken bij je leidinggevende. In mijn geval heeft het ook heel erg geholpen om er met andere collega's over te praten. Vaak ben je niet de enige die ermee te maken heeft. Op een gegeven moment kreeg een collega met hetzelfde probleem te maken en daardoor was het goed te herleiden om welke persoon het ging. Het is dus niet alleen om je hart te luchten, maar ook met het oog op een oplossing."

Alliantie vormen met collega's

Natasha realiseert zich dat het niet altijd even makkelijk is om naar je leidinggevende toe te stappen met dit soort problemen. Uit het onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens blijkt zelfs dat maar 37 procent van de slachtoffers melding maakt van seksuele intimidatie op de werkvloer. Daarom is het volgens Natasha juist belangrijk om het te bespreken met collega's.

"Vooral vrouwen zijn slachtoffer van seksuele intimidatie op de werkvloer. Relatief veel vrouwen hebben te maken met onzekere contracten met weinig werkzekerheid. Daardoor is het nog moeilijker om op je leidinggevende af te stappen, want het kan verlies in uren of geen contractverlenging betekenen. Daarom denk ik dat het juist belangrijk is dat je dit ook met collega's bespreekt, zodat je een soort alliantie op de werkvloer kunt smeden en zo voor elkaar kunt opkomen."

Seksuele intimidatie op de werkvloer

Wil jij zelf hulp bij je ervaring met seksuele intimidatie op de werkvloer? Dan kan je bij Slachtofferhulp Nederland terecht. Bij deze organisatie kan je - zowel telefonisch als via de chat - met je verhaal terecht bij speciaal getrainde medewerkers. Dat kan ook anoniem. Samen met de medewerker ga je dan op zoek naar de oplossingen die je nodig hebt.

Ster advertentie
Ster advertentie