Up 2 Date

Enschede gaat seksuele intimidatie op straat strafbaar stellen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Enschede gaat seksuele intimidatie op straat strafbaar stellen

Enschede gaat seksuele intimidatie op straat harder aanpakken. De stad is bezig met een verbod op het naroepen en nafluiten van mensen en andere vormen van lastigvallen op straat, zo meldt RTV Oost.

Seksuele intimidatie strafbaar stellen

VVD-raadslid Malkis Jajan kwam met het voorstel om seksuele intimidatie strafbaar te stellen en dit werd gisteravond door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen. Afgelopen zomer stemde de raad al unaniem voor een hardere aanpak van de overlast op straat. Het onderwerp kwam toen hoog op de politieke agenda te staan, nadat de 19-jarige Myrthe van der Houwen een petitie had gestart. Ze overhandigde uiteindelijk bijna 17.000 handtekeningen aan de Enschedese gemeenteraad. "Met dit verbod lossen we de problemen niet meteen op, maar geven we wel een krachtig signaal af", laat Jajan weten.

In strijd met de grondwet

De burgemeester van Enschede Onno van Veldhuizen (D66) is sceptisch over het nieuwe verbod: "Het is niet bepaald het ei van Columbus. Het is een heel harde inspanning die weinig zal opleveren. Alle kleine beetjes helpen, maar meer is het ook niet". In Rotterdam werd eerder al een verbod op straatintimidatie, ook wel sisverbod genoemd, ingesteld, maar dit bleek in strijd met de vrijheid van meningsuiting te zijn. Het hof van Den Haag bepaalde toen dat het niet aan de gemeenten was om de vrijheid van meningsuiting te beperken. Alleen de Eerste en Tweede Kamer mogen daarover beslissen. Daardoor werd eerder in Rotterdam een verdachte die drie vrouwen had lastiggevallen vrijgesproken.

De lokale regels aanscherpen

Om de situatie zoals die in Rotterdam te voorkomen en seksuele intimidatie wel te kunnen berechten, gaat het gemeentebestuur van Enschede de Algemene Lokale Plaatselijke Verordening (APV) aanscherpen. Door het verbod onder bestaande regelgeving te hangen, moet een situatie zoals die in Rotterdam worden voorkomen.

Aanpassing APVchevron down

Het Enschedese college gaat nu werken aan een voorstel om seksuele intimidatie strafbaar te maken, door de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) erop aan te passen. De verordening 'hinderlijk gedrag op openbare plaatsen' wordt gewijzigd in 'hinderlijk gedrag en straatintimidatie op openbare plaatsen'. Straatintimidatie wordt gedefinieerd als bijvoorbeeld 'vragen om seksuele handelingen', 'iemand in het nauw drijven' of 'doorgang versperren'. Hoe het verbod gehandhaafd gaat worden, is nog niet duidelijk.

Ster advertentie
Ster advertentie