Up 2 Date

Ambrien vertelt over seksuele intimidatie op school: "Op dat moment bevroor ik gewoon"

foto: NOS Stories
  1. Newschevron right
  2. Ambrien vertelt over seksuele intimidatie op school: "Op dat moment bevroor ik gewoon"

Seksuele intimidatie op middelbare scholen door klasgenoten of leraren komt nog vaak voor. Vaak weten leerlingen in zo'n geval niet waar ze hulp kunnen zoeken of worden ze niet goed geholpen door hun school. Dat blijkt uit onderzoek van NOS Stories. Na een oproep via Instagram kwamen er bij NOS Stories ruim 6000 verhalen binnen over ongewenst gedrag op scholen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Seksuele intimidatie

Het afgelopen jaar deden 272 scholieren een officiƫle melding van seksuele intimidatie of seksueel geweld. Dat is nog maar het topje van de ijsberg, want uit onderzoek blijkt dat zo'n 170.000 scholieren te maken heeft gehad met seksuele intimidatie, zoals ongepaste opmerkingen, ongewenste aanrakingen of aanranding op school door medeleerlingen of een leraar. Het grootste gedeelte van de incidenten is echter nooit gemeld bij de inspectie.

Niet veilig

In het item van NOS Stories vertelt Ambrien over haar ervaring met seksuele intimidatie op school. Het gebeurde toen ze vijftien jaar oud was en in de derde klas zat. Ze ging met haar klas op zeilkamp en er ging een invaller mee. "Door de dagen heen merkten we al dat er iets niet klopte. Hij kwam vaak onze kamer binnen en klopte niet wanneer we aan het aankleden waren. Je voelde je niet heel veilig."

Op de laatste dag ging het mis. Terwijl iedereen met ingepakte tassen buiten stond te wachten, wilde Ambrien nog naar binnen lopen om een klasgenootje te helpen met vegen. Ze werd tegengehouden door de invaller. "Hij stopte me door zijn hand op mijn vulva te leggen, dus mijn vagina", vertelt ze. "Op dat moment bevroor ik gewoon. Die blik in zijn ogen gaf aan: ik weet dat ik jou kleineer en ik weet dat je je niet veilig en comfortabel voelt. Ik weet dat ik hier meer macht heb en ik geniet daarvan."

Ambrien vertelde bij thuiskomst meteen haar ouders wat er was gebeurd. Zij werden heel boos. "Na een week ben ik samen met een vriendin naar een vertrouwenspersoon gegaan en het was heel fijn om het haar te vertellen." De vertrouwenspersoon zou het doorgeven aan de schoolleiding, maar uiteindelijk heeft Ambrien er nooit meer iets over gehoord. "Ik ben gewoon voornamelijk boos dat ze niks hebben gedaan en dat ze hem ermee weg laten lopen. Ik voel ook schuldgevoel, misschien had ik het aan de politie moeten melden. Want wat als hij het bij anderen doet?"

Wat moet er veranderen?

Uit research van NOS Stories blijkt dus dat seksuele intimidatie nog veel gebeurt op school. Verschillende organisaties, zoals School & Veiligheid en De Onderwijsinspectie, maken zich daar zorgen over. Leerlingen weten vaak niet wat ze moeten doen in zo'n geval of worden niet goed geholpen.

Minister Slob van Onderwijs vindt het verschrikkelijk dat seksuele intimidatie voorkomt op scholen. "Ook daar moeten we zeggen: niet acceptabel, optreden en zorgen dat het stopt." Hij vindt dat de drempels naar een vertrouwenspersoon momenteel te hoog zijn en dat er onvoldoende mensen in de school zijn waar de jongeren zich veilig voelen om hun verhaal kwijt te kunnen. Hij wil dat scholen dat beter gaan organiseren. "Maar ik vind het ook belangrijk - en daar werken we nu ook aan om dat in de wet te veranderen - dat niet alleen als er sprake is van seksueel misbruik, maar ook als er sprake is van seksuele intimidatie dat er dan ook een melding moet worden gedaan bij de vertrouwenspersoon van de inspectie. Zodat de inspectie ook toezicht kan houden op een school."

Seksuele intimidatie op school

Wil jij zelf hulp bij je ervaring met seksuele intimidatie op school? Dan kun je op verschillende plekken terecht. Je kunt de Kindertelefoon bellen, Stichting Chris en Slachtofferhulp. Als jij zelf het idee hebt dat jouw school niet genoeg doet met jouw melding? Dan heeft de Onderwijsinspectie een meldpunt, daar kun je je verhaal delen en eventueel hulp krijgen. De Onderwijsinspectie, de OV-Raad en de Stiching School en Veiligheid geven het advies: praat erover met iemand die je vertrouwt.

Ster advertentie
Ster advertentie