Up 2 Date

Onderzoek: jonge vrouwen vaak slachtoffer van online intimidatie

  1. Newschevron right
  2. Onderzoek: jonge vrouwen vaak slachtoffer van online intimidatie

Uit onderzoek van hulporganisatie Plan International komt naar voren dat 58 procent van alle vrouwen tussen de 15 en 25 jaar wereldwijd slachtoffer is van online intimidatie.

Jonge vrouwen voelen zich online bedreigd, door bijvoorbeeld opmerkingen of dreigementen over verkrachting of het versturen van pornografische beelden.

Online uitspreken

Voor dit onderzoek sprak de hulporganisatie ruim 14.000 vrouwen uit 31 landen. Onder andere vrouwen uit Australië, Brazilië, Nederland en de Verenigde Staten deden mee. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat intimidatie toeneemt als vrouwen zich online uitspreken over vrouwenrechten, politiek of feminisme.

Fysieke en mentale klachten

Volgens de hulporganisatie heeft online intimidatie een blijvend effect. In het onderzoek gaven de ondervraagden namelijk aan dat ze zich onveilig voelden en het effect had op hun zelfvertrouwen. Sommigen kregen zelfs last van mentale en fysieke klachten, zoals stress en slapeloosheid.

facebook meest intimidatie

Verder bleek uit het onderzoek dat 13 procent stopt met het delen van hun mening op social media, 12 procent past de manier waarop ze zich uiten aan en 8 procent verwijdert het social platform waarop ze zijn lastig gevallen. Op Facebook komt online intimidatie het meeste voor. Daarop volgen Instagram, WhatsApp, Snapchat en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie