Naar homepage
FunX Utrecht

Helft Utrechters slachtoffer van straatintimidatie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Helft Utrechters slachtoffer van straatintimidatie

Bijna de helft van alle Utrechters heeft vorig jaar te maken gekregen met een vorm van straatintimidatie. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat veel mensen last hebben van naroepen, nafluiten en beledigende opmerkingen. De gemeente wil actie ondernemen om dit tegen te gaan.

Slachtoffers

De resultaten van het onderzoek laten zien dat vooral vrouwen (57 procent) en jongeren (67 procent) het slachtoffer zijn van de intimidatie. De meest genoemde vormen van intimidatie zijn nastaren (29 procent), naroepen met beledigende opmerkingen (17 procent) en nafluiten (13 procent). Vooral in de binnenstad, Kanaalstraat, Overvecht, Kanaleneiland en op de Amsterdamse Straatweg zou de intimidatie plaatsvinden.

Daders

De daders van straatintimidatie zijn in 69 procent van de gevallen mannen en jongens. Daarnaast zijn het volgens de slachtoffers in veel gevallen mensen met een migratieachtergrond. Sommigen respondenten geven aan het vervelend te vinden dit te moeten melden, omdat het "vooroordelen bevestigd".

Verhalen

Veel slachtoffers doen hun verhaal in het onderzoek. "Als ik in Kanaleneiland in mijn eentje in het donker naar buiten ga, dan kan ik ervan uitgaan dat het me minimaal één keer gebeurt per wandeling, of als ik ga fietsen.’’ Anderen vertellen hoe ze vaak worden lastiggevallen tijdens het uitgaan.

Maatregelen

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is van plan om seksuele straatintimidatie landelijk strafbaar te maken en met die kennis hoopt de gemeente met concrete maatregelen te komen in de toekomst.

Ster advertentie
Ster advertentie