Up 2 Date

Vorig jaar zeker 750.000 mensen slachtoffer van online seksuele intimidatie

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Vorig jaar zeker 750.000 mensen slachtoffer van online seksuele intimidatie

Ongepaste opmerkingen, ongewenste naaktbeelden of het aandringen op seks: zeker 750.000 Nederlanders van 16 jaar en ouder zijn vorig jaar slachtoffer geworden van online seksuele intimidatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Jonge vrouwen en biseksuele vrouwen hadden hier het vaakst last van.

Opmerkingen en naaktfoto's

Seksueel kwetsende grapjes en opmerkingen kwamen het meeste voor: 2,1 procent van de 16-plussers kreeg hiermee te maken. Ook het ongewenst ontvangen van naaktfoto's of seksvideo's (2,0 procent) kwam vaak voor, net als het regelmatig blijven aandringen op een date (1,8 procent) en het aandringen op het versturen van seksuele beelden (1,6 procent).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vooral jonge vrouwen

Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat jongeren het vaakst slachtoffer worden van online seksuele intimidatie. Vooral jonge vrouwen hebben hier vaak last van: 30 procent van de 16- tot 18-jarige en 23 procent van de 18- tot 14-jarige geeft aan het meegemaakt te hebben. Bij de mannen in die leeftijdscategorieën lagen de percentages op 8 en 9 procent. Daarnaast worden homo- en biseksuelen vaker slachtoffer dan heteroseksuelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

11% ervaart het iedere maand

Bij de meeste mensen die aangaven online seksuele intimidatie te hebben meegemaakt, gebeurde dit eenmalig of enkele keren. Bij 11 procent gebeurt dit structureel: minstens één keer per maand. Van de groep slachtoffers gaf 13 procent aan gevolgen van de gebeurtenis(sen) te ervaren. Iets meer dan de helft (62 procent) praat hierover, bijvoorbeeld met een vriend(in), partners of familielid. Eén procent deed aangifte.

Hulp bij online shaming of exposing

Ben je slachtoffer geworden van online shaming of exposing? Dan is het belangrijk om daarover te praten. Als je daarvoor niet bij je familie of vrienden terechtkan of -durft, kan je naar hulporganisaties zoals Slachtofferhulp Nederland, fier.nl of helpwanted.nl. Hulpverleners staan daar telefonisch of in een online chat voor je klaar om je advies te geven en verder te helpen. Bijvoorbeeld met het verzamelen van bewijs, het maken van een plan om het te vertellen aan je omgeving of bij psychische klachten zoals slapeloosheid of depressiviteit. Ook zijn er in de grote steden lokale initiatieven die je kunnen helpen, zoals Jij Staat Niet Alleen in Amsterdam.

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie