FunX Amsterdam

Halsema wil een 'online straatverbod' invoeren om online shamers aan te pakken

foto: AT5foto: AT5
  1. Newschevron right
  2. Halsema wil een 'online straatverbod' invoeren om online shamers aan te pakken

De 13-jarige Desteny uit Amsterdam-Zuidoost maakte begin dit jaar een einde aan haar leven, nadat ze slachtoffer werd van online shaming. Helaas is zij niet de enige die hiermee te maken krijgt. Burgemeester Femke Halsema maakt in een nieuwe reportage van AT5 duidelijk dat dit probleem ''ongelofelijk groot'' is in Amsterdam. Ze wil er dan ook alles aan doen om de ongewenste verspreiding van (intieme) privébeelden op het internet aan te pakken. Om online shamers op te sporen en extra te straffen, wil Halsema als eerste Nederlandse stad een zogenaamd 'online straatverbod' introduceren.

'Online straatverbod'

Met het online straatverbod wil de burgemeester ervoor zorgen dat de daders online niet meer in de buurt kunnen komen van de slachtoffers. Daarnaast wil Halsema de opsporings-en vervolgingsmogelijkheden en het bewustzijn over online shaming vergroten. ''Met dank aan de publieke discussies halen de docenten en ouders gelukkig heel snel hun achterstand op dit onderwerp in'', aldus Halsema tegen AT5.

Het initiatief van het online straatverbod moet wel nog op juridisch vlak worden onderzocht, want het is nog niet zeker of het plan op dat vlak haalbaar is. ''Het is eigenlijk nog een nieuw terrein voor politie en justitie om op te rechercheren en mensen te vervolgen. Ook is het voor hen heel lastig om te achterhalen waar de intimidatie precies vandaan komt'', laat Halsema weten.

Hulp bij online shaming of exposing

Ben je slachtoffer geworden van online shaming of exposing? Dan is het belangrijk om daarover te praten. Als je daarvoor niet bij je familie of vrienden terechtkan of -durft, kan je naar hulporganisaties zoals Slachtofferhulp Nederland, fier.nl of helpwanted.nl. Hulpverleners staan daar telefonisch of in een online chat voor je klaar om je advies te geven en verder te helpen. Bijvoorbeeld met het verzamelen van bewijs, het maken van een plan om het te vertellen aan je omgeving of bij psychische klachten zoals slapeloosheid of depressiviteit. Ook zijn er in de grote steden lokale initiatieven die je kunnen helpen, zoals Jij Staat Niet Alleen in Amsterdam.

Voorlichtingslessen

Om het bewustzijn bij de mensen te blijven vergroten, startte Qpido, een centrum voor seksuele weerbaarheid, voorlichtingslessen over online shaming op tientallen scholen in de stad. Het is belangrijk om hieraan aandacht te besteden, want volgens Qpido staat de wereld van sociale media in verband met de seksuele ontwikkeling van jongeren. ''Mijn grootste zorg is dat online seksueel geweld wordt genormaliseerd en aangemoedigd'', aldus Muriale Mingels van het centrum in de reportage van AT5. Om dat tegen te gaan hebben de leden van het centrum dagelijks gesprekken met jongeren over het onderwerp.

Zo komen er in de reportage meerdere jongeren voor die online shaming direct of indirect hebben meegemaakt. Zo vertelt een meisje hoe ze via Snapchat werd gechanteerd. Een jongen had een naaktfoto van haar bewerkt. ''Betaal honderd euro of ik post neppe shit van je op internet'', zei de dader tegen het meisje. Volgens Mingels van Qpido denken veel tieners dan: ''Oké, ik word nu online gezet. Misschien kan ik maar beter geld betalen.'' Ze wil benadrukken dat zo'n gedachtegang fout is. ''We willen voorkomen dat de daders 'hun zin krijgen' en daadwerkelijk geld ontvangen of een foto doorgestuurd krijgen.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stop shaming

Of het nou gaat om intieme beelden of dansvideo’s op TikTok, door expose-accounts wordt het leven van veel jonge slachtoffers kapotgemaakt. De effecten van online shaming zijn verschrikkelijk en hebben bovendien vaak een lange nasleep. Het is tijd dat dit ophoudt. Wat jij kunt doen? Rapporteer ongewenst verspreide beelden en deel ze niet!

Lees meer verhalen hierover op funx.nl/stopshaming.

Ster advertentie
Ster advertentie