FunX

The Phoenix Sisters helpen slachtoffers van online shaming: "Meer mogelijk dan gedacht wordt"

foto: The Phoenix Sisters
  1. Newschevron right
  2. The Phoenix Sisters helpen slachtoffers van online shaming: "Meer mogelijk dan gedacht wordt"

Online shaming vindt nog altijd dagelijks plaats. De persoonsgegevens en foto's van slachtoffers, vaak jonge vrouwen, worden in grote Telegramgroepen gegooid, waarna zij worden lastiggevallen, geïntimideerd en soms zelfs bedreigd. De gevolgen hiervan zijn verschrikkelijk en het is dan ook van belang dat dit zo snel mogelijk stopt.


Bij FunX hoor en lees je daarom de hele week verhalen over online shaming. Zo vertellen Hajar en Sara, beter bekend als The Phoenix Sisters, in Turn Up! over de kwalijke gevolgen van online shaming en hoe zij slachtoffers helpen.


Taboe doorbreken

The Phoenix Sisters geven informatie en advies rondom seksueel overschrijdend gedrag, maar ook over online shaming. Zij begeleiden meiden en vrouwen zowel in groepsverband als individueel. "Daarnaast geven we ook workshops op middelbare scholen of aan zorgprofessionals en proberen ook heel erg het taboe te doorbreken rondom dit onderwerp, omdat er niet zo vaak over gesproken wordt. Daar willen we graag verandering in brengen", vertelt Sara.

Hulp tijdens lange wachtperiodes

Hajar en Sara startten samen het The Phoenix Sisters-project, omdat ook zij te maken hebben gehad seksueel geweld. Zij kwamen er vervolgens achter dat de hulpverlening voor slachtoffers tekortschoot. Sara vertelt: "Het begint al met de lange wachtperiodes. Die waren vóór corona al tussen de negen en tien maanden, dat is nu eigenlijk alleen maar opgelopen."

Ook tijdens die wachtperiodes hebben slachtoffers van seksueel overschrijdend gedrag vaak hulp nodig. Daarom ondersteunen The Phoenix Sisters slachtoffers precies in die periodes. "We gebruiken tijdens workshops onze eigen ervaringen, maar we huren ook professionals in. Zelf praten wij volledig vanuit onze ervaring. We communiceren ook heel duidelijk dat we geen professionals of hulpverleners zijn, maar ervaringsdeskundigen. Wij weten wat die meiden voelen en waar ze doorheen gaan. Op deze manier geven we ze eigenlijk de tools die Hajar en ik onszelf eigen hebben gemaakt, zodat ze die periode door kunnen komen."

Hulp bij online shaming of exposing

Ben je slachtoffer geworden van online shaming of exposing? Dan is het belangrijk om daarover te praten. Als je daarvoor niet bij je familie of vrienden terechtkan of -durft, kan je naar hulporganisaties zoals Slachtofferhulp Nederland, fier.nl of helpwanted.nl. Hulpverleners staan daar telefonisch of in een online chat voor je klaar om je advies te geven en verder te helpen. Bijvoorbeeld met het verzamelen van bewijs, het maken van een plan om het te vertellen aan je omgeving of bij psychische klachten zoals slapeloosheid of depressiviteit. Ook zijn er in de grote steden lokale initiatieven die je kunnen helpen, zoals Jij Staat Niet Alleen in Amsterdam.

Meer mogelijk dan vaak gedacht

Wat betreft online shaming merken The Phoenix Sisters dat veel slachtoffers niet altijd weten wat er allemaal mogelijk is om geholpen te worden. "Veel mensen denken dat iets voor altijd online blijft staan als er beeldmateriaal van je uitlekt", zegt Sara. "Dat is niet het geval. Er zijn bedrijven, waaronder het bedrijf Leakserv waarmee wij samenwerken, die ervoor kunnen zorgen dat al jouw beeldmaterialen worden verwijderd. Iets waar de politie je vaak niet mee kan helpen als het niet om kinderporno gaat."

Artikel 139h

The Phoenix Sisters kregen ook een luisteraarsvraag van een anonieme man. Die vroeg wat hij moest doen, aangezien iemand hem chanteert en dreigt zijn foto's openbaar te maken. Sara wijst op Artikel 139h van het Wetboek van Strafrecht: "Het komt erop neer dat iemand geen misbruik mag maken van seksueel beeldmateriaal. Iemand mag het niet opnemen, in bezit hebben en zeer zeker niet doorsturen of online zetten. Ook als je zelf een foto hebt gestuurd naar iemand, dan mag diegene er niets mee doen. Ons advies is: maak altijd een melding of zorg dat je aangifte doet, omdat dat ervoor zorgt dat het onderzoek wordt gestart. Dan kan er ook écht iets gedaan worden. Dat soort mensen moeten beseffen dat hetgeen wat zij doen strafbaar is."

Een cruciale tip die The Phoenix Sisters vooral willen meegeven, is: "Het klinkt misschien heel makkelijk, maar ga niet in op chantage. Als je eenmaal geld stuurt en ingaat op de eisen, dan blijf je verdergaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Verlies de hoop nooit'

De impact van shaming kan ontzettend heftig zijn voor een slachtoffer, iets wat veel shamers zich volgens The Phoenix Sisters niet realiseren. "Iemand die iets van een slachtoffer doorstuurt, drukt op twee knopjes en klaar. Daarna is de sensatie na een week voorbij", zegt Hajar. "Maar het slachtoffer moet er misschien de rest van zijn of haar leven mee dealen. Dat kan extreme gevolgen hebben. Denk aan zelfmoordpogingen, geen baan meer kunnen vinden, niet naar buiten durven gaan of verstoten worden door je familie."

The Phoenix Sisters sloten af met een belangrijke en hoopvolle boodschap aan slachtoffers van online shaming: "Verlies de hoop nooit als er iets van je online komt. Als jou iets overkomt wat betreft seksueel overschrijdend gedrag, dan is er nog steeds een kans op een mooie en succesvolle toekomst."

"Het definieert je niet als persoon. Het leven stopt niet ineens als er zoiets gebeurt. Er is zoveel moois dat je nog uit het leven kunt halen. Zoek vooral hulp, neem iemand in vertrouwen en praat over wat het met je doet. Je kunt advies en steun bij elkaar vinden en ik denk dat dat ook een belangrijk onderdeel is van herstellen. Je bent niet alleen."

Stop shaming

Of het nou gaat om intieme beelden of dansvideo’s op TikTok, door expose-accounts wordt het leven van veel jonge slachtoffers kapotgemaakt. De effecten van online shaming zijn verschrikkelijk en hebben bovendien vaak een lange nasleep. Het is tijd dat dit ophoudt. Wat jij kunt doen? Rapporteer ongewenst verspreide beelden en deel ze niet!

Lees meer verhalen hierover op funx.nl/stopshaming.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie