FunX

Asma el Ghalbzouri over online shamen: "Laat de vrouwen aan het woord, want wij zijn de grootste slachtoffers"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Asma el Ghalbzouri over online shamen: "Laat de vrouwen aan het woord, want wij zijn de grootste slachtoffers"

De VPRO heeft besloten om Ismail Ilgun toch niet in te zetten als presentator voor een programma over online shaming. Deze beslissing werd genomen nadat verschillende vrouwen de omroep erop wezen dat hij niet de geschikte persoon is om dit te doen. Een van de vrouwen was journalist Asma el Ghalbzouri, die zich vaker uitspreekt over online shaming. In Turn Up! legt ze uit waarom.

Trigger

"In veel persberichten die naar buiten zijn gekomen mist een stukje context", vertelt Asma. "De reden dat ik aan de bel heb getrokken, is omdat Ismail in een oproep naar slachtoffers Youness Ouaali had getagd. Dat is echt onwijs triggering voor slachtoffers. Kun je je dat voorstellen?" Volgens Asma is het taggen van Youness - die ze 'de vormgever van shaming- en expose-cultuur' noemt - niet ethisch en onprofessioneel: "Het getuigt van geen compassie naar de slachtoffers toe".

Ismail Ilgun en de VPRO

De VPRO besloot gisteren om Ismail Ilgun van een nog te maken programma over online shaming af te halen nadat er online ophef ontstond. Asma en tientallen andere vrouwen stuurden de VPRO mails met uitleg waarom er voor een andere presentator moest worden gekozen.

Over het besluit om Ismail van het programma af te halen, heeft het VPRO het volgende gezegd tegen de Volkskrant: "We waren al langer met hem in gesprek over zijn gedrag op internet. Er zitten heel gevoelige onderwerpen in deze serie. Een presentator moet zich goed kunnen inleven en een kritische houding kunnen aannemen, vooral tegenover mensen die zich schuldig maken aan shaming."

De beslissing van de VPRO om Ilgun van het project af te halen, had niet alleen te maken met de ophef. De VPRO had Ismail eerder al op het matje geroepen. Die gesprekken gingen over de interviews op Ismails eigen YouTubekanaal met controversiële figuren.

Reactie Ismail

Ismail wilde zelf niet live in de uitzending reageren, maar hij heeft wel een video online gezet waarin hij zijn kant van het verhaal vertelt. Asma hoopt dat hij oprecht naar de boodschap van haar en alle andere vrouwen heeft geluisterd: "Kijk diep in jezelf van waarom jij niet de geschikte persoon bent in plaats van je defensief op te stellen. Ik hoop dat hij door heeft dat het niet kan. Dat je mensen niet zo kan triggeren. En hij vergelijkt zichzelf ook door te zeggen: 'ja, maar ik ben ook geshamed', maar geshamed worden omdat jij een treitervlogger was, is niet hetzelfde als geshamed worden om een onschuldig TikTok-filmpje."

Luister naar vrouwen

Het gaat Asma overigens niet alleen om Ismail, maar ook om het feit dat een man het programma zou presenteren. Volgens Asma moet de VPRO, of elk ander mediaplatform die dit onderwerp wil behandelen, goed luisteren naar vrouwen en hen erbij betrekken. "In onze community zijn de vrouwen degenen die alles over zich heen krijgen. Waarom zou je dan als wit mediaplatform, in een land waar alles draait om feminisme, dan het hele feminisme vergeten als het om MENA-vrouwen (red: Midden-Oosten en Noord-Afrika) gaat. Waarom wordt er altijd een poppenkast van mijn community gemaakt? Ga op zoek naar vrouwen. Er is genoeg talent dat kan presenteren. Er zijn genoeg journalisten."

Asma hoopt dat de media vanaf nu de slachtoffers en ook de talenten uit haar community serieus gaat nemen: "Laat de vrouwen aan het woord, wij zijn de grootste slachtoffers namelijk."

Stop shaming

Of het nou gaat om intieme beelden of dansvideo’s op TikTok, door expose-accounts wordt het leven van veel jonge slachtoffers kapotgemaakt. De effecten van online shaming zijn verschrikkelijk en hebben bovendien vaak een lange nasleep. Het is tijd dat dit ophoudt. Wat jij kunt doen? Rapporteer ongewenst verspreide beelden en deel ze niet!

Lees meer verhalen hierover op funx.nl/stopshaming.

Ster advertentie
Ster advertentie