Lifestyle

Wordt Woo Hah! het nieuwe grote skateboard-event?

  1. Newschevron right
  2. Wordt Woo Hah! het nieuwe grote skateboard-event?

De urban scene heeft altijd liefde gehad voor skateboarden. Maar is skaten tegenwoordig nog in? En hoe erg leeft het in Nederland? Als je het aan de skaters op Woo Hah! vraagt, wordt het wereldje op dit moment steeds groter. “Maar de commerciële merken kunnen het allemaal verpesten".

We spraken met twee van de skaters uit de Nederlandse scene die alle drie festivaldagen een demo gaven op de Woo Hah! skatebaan, die dit jaar groter is dan alle voorgaande edities.

// STEPHAN (28) //

"Ik begon met skaten rond mijn twaalfde. Ik speelde met vrienden de game van Tony Hawk en ik kocht een deck bij de lokale speelgoedwinkel. Later pas kocht ik een professioneel bord. Ik ben er vijf jaar uit geweest, maar ik ben pas weer begonnen, ik kon het gewoon niet laten. Skaten is zeker nog populair, maar het wereldje heeft z'n ups en downs als het aankomt op publiek. De laatste jaren is het weer aan het groeien."

// Teun (21) //

"Ik begon ook rond mijn twaalfde op zo'n speelgoed ding. Bij mij voor op de stoep oefende ik altijd met een buurjongetje. Natuurlijk is het altijd een droom geweest om professioneel te gaan, maar ik heb er nooit mijn studie of baan voor gelaten. Ik dacht gewoon 'ik kijk wel hoe ver ik kom'."

"Er zijn nu maar een paar grote skate-events, maar misschien wordt Woo Hah! wel de volgende. Als je ziet hoeveel groter de opzet van het skatepark nu is ten opzichte van andere jaren, dan zie je dat het populairder wordt."

Pro gaan

Volgens de jongens is het in Nederland maar moeilijk om een boterham te verdienen met skaten, maar daar komt misschien binnenkort verandering in.

Olympisch

In 2020 wordt skaten een Olympische Sport en dan krijgt de scene niet alleen meer aandacht, maar gaan ook grote merken zich ermee bemoeien.

Competitie

Het is juist mooi aan skaten dat er niet echt competitie is, zegt Teun. "Als de één iets kan, dan wil je dat ook kunnen. Het zit in de sport om elkaar op te naaien om beter te worden. Het is heel competitief, maar tegelijkertijd juicht iedereen voor elkaar bij skate events."

Passie

In Den Haag wordt nu een nationaal trainingscentrum gebouwd en ondanks dat het mooi klinkt, zitten niet alle skaters daarop te wachten.

"Grote merken die eigenlijk niets met skaten te maken hebben, maken de kleinere skatemerken kapot. De grote kunnen leuke dingen organiseren, maar de passie ontbreekt", zegt Stephan.

Woo Hah

Teun voegt toe: "aan de andere kant kunnen we nu wel grotere evenementen organiseren, zoals dit op Woo Hah!, omdat er meer belangstelling voor is." "Maar ons zie je niet bij de Olympische Spelen in 2020", zegt Stephan. "Dat laten we over aan de mensen die al bekend staan als kanshebbers zoals Douwe Macare."

Ster advertentie
Ster advertentie