Lifestyle

Ikea werkte met Afrikaanse topontwerpers samen aan deze nieuwe collectie: Överallt

foto: Ikea
  1. Newschevron right
  2. Ikea werkte met Afrikaanse topontwerpers samen aan deze nieuwe collectie: Överallt

Ikea dropt dit jaar nog een nieuwe Överallt-collectie waarmee ze de creativiteit van Afrikanen willen benadrukken. De Zweden zijn voor de Afrikaanse collectie een samenwerking aangegaan met Design Indaba en hebben samen tien Afrikaanse topontwerpers uit vijf verschillende landen (Egypte, Ivoorkust, Kenia, Senegal en Zuid-Afrika) uitgekozen die de wereld met hun ontwerpen bewuster willen maken van al het talent op hun continent.

Toppers

De Afrikaanse toppers Bethan Rayner en Naeem Biviji, Bibi Seck, Hend Riad en Mariam Hazem, Issa Diabaté, Laduma Ngxokolo, Renee Rossouw, Selly Raby Kane en Sindiso Khumalo hebben twee jaar lang gewerkt aan het ontwerpen van de Överallt-collectie die onlangs is gelanceerd tijdens een designfestival in Kaapstad.

gevlochten haar

In de collectie is onder andere een mand terug te vinden van topontwerper Selly Raby Kane. Wat opvalt aan deze mand is dat het op gevlochten haar lijkt. Dat is een bewuste keuze van Selly, want op die manier hoopt ze dat er meer aandacht komt voor gevlochten haar.

Puzzelstoel

Issa Diabaté creëerde een houten puzzelstoel. Hij heeft bewust geen schroeven of lijm gebruikt voor het ontwerp. Hij noemt het simpel, precies zoals de manier waarop Afrikaanse mensen volgens hem denken over het leven.

Hergebruiken

Wat volgens designer Naeem Biviji van Studio Propolis zegt dat het hergebruiken in de collectie centraal staat: "In Afrika gooien wij spullen niet weg. Wij blijven er gebruik van maken, terwijl de hele wereld alles maar weggooit." Volgens Naeem zouden we onze instelling moeten veranderen, omdat je bepaalde producten kan hergebruiken door ze een ander doel te geven.

Keniaans avondritueel

Naeem heeft samen met zijn vrouw Bethan een gebogen bank gemaakt van eucalyptus, die je kan matchen met een bijbehorende stoel en tafel. Het idee komt van een typisch Keniaans avondritueel waarbij vrienden en familie hun eigen stoel meenemen om bij te praten over hun dag.

Ster advertentie
Ster advertentie