Lifestyle

Souf (19): "Waarom zou ik sparen als mijn toekomst onzeker is?"

  1. Newschevron right
  2. Souf (19): "Waarom zou ik sparen als mijn toekomst onzeker is?"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen geeft zijn geld op een andere manier uit. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week doet de 19-jarige Souf een boekje open over zijn inkomsten en uitgaven.

inkOMEN/UITGAVEN

Naam: Souf
Leeftijd: 19
Werk: Zakelijk vervoerder (12 uur per week) en freelance host voor een cruiseschip
Studie: MBO Accountmanagement
Woonsituatie: Bij zijn ouders in Almere
Netto inkomen: €500
Nu op betaalrekening: €150
Spaarrekening: €30
Schulden: Geen

Maandelijkse vaste lasten:
Medicatie voor chronische ziekte: €300
Telefoon: €50
Totaal: €350

Hey Souf, voor een 19-jarige verdien je best lekker. Ben je blij met wat je verdient?
"Ik wil altijd meer, maar voor mijn leeftijd is het wel netjes ja. Mijn inkomsten verschillen ook heel erg per maand. Dat komt omdat ik het soms drukker heb met school of soms niet veel kan werken door mijn chronische ziekte."

Welke ziekte heb je?
"Als kind had ik een hersentumor, een craniopharyngeoom. Toen die werd verwijderd, heb ik hersenbeschadiging opgelopen en daarom ben ik nu chronisch ziek en moet ik veel medicijnen slikken."

Ben jij een spaarder of een spender?
"Sowieso een spender. Ik geef alles uit, omdat ik niet weet hoe oud ik kan worden. Waarom zou ik sparen als mijn toekomst onzeker is?"

Waar geef je je geld vooral aan uit?
"Aan kleding. Ik koop veel trainingspakken en sneakers. Soms heb ik ze amper gedragen en dan verkoop ik ze weer door. Ik had een jas van €400 gekocht, die heb ik voor €200 verkocht."

Vond je het niet zonde om zoveel geld uit te geven voor een jas die je niet veel droeg?
"Het maakt mij niets uit dat ik verlies lijd. Ik ben jong, dus ik wil alles uitgeven wat ik heb. Ik hoef het geld niet bij me te houden. Ik neem veel risico's met geld, maar ik denk natuurlijk wel na: ik ben heel zakelijk ingesteld. Al sinds mijn veertiende verkoop ik mijn spullen via Marktplaats."

Wat is de duurste aankoop die je ooit heb gedaan?
"Een Vespa van €4500. Daar heb ik niet lang voor gespaard, want ik had er in de zomer veel voor gewerkt."

Je studeert ook. Waarom heb je voor een opleiding tot accountmanager gekozen?
"Omdat je er heel veel mee kan worden. Ik ben van plan om freelance accountmanager te worden. Ik ben best wel kwetsbaar en vaak ziek, daarom wil ik mijn eigen baas worden. Dan kunnen ze mij niet ontslaan. Daarom ben ik nu al ZZP'er als host bij een cruiseschip. Ik wilde oefenen met belasting invullen. Dat heb ik mezelf aangeleerd door YouTube-filmpjes erover te kijken."

Je werkt als zakelijk vervoerder. Wat betekent dat precies?
"Ik rijd (dure) auto's naar klanten die ze op een bepaalde plek nodig hebben."

Ben je aan het sparen voor een eigen auto?
"Nee, maar ik houd wel van auto's. Het liefst probeer ik er zoveel mogelijk uit. De Mercedes C63 is mijn favoriet. Laatst heb ik ontdekt dat je heel goedkoop dure auto's kunt kopen op een veilingsite. Als de regering auto's van drugscriminelen afpakt, dan veilen ze die. Ik hoop op die manier een dure auto voor weinig geld te kunnen krijgen."

Waar sta jij over 5 jaar?
"Dan woon ik nog bij mijn ouders, omdat ik er niet van houd om alleen te wonen. Ik ben dan ZZP accountmanager en verdien ongeveer €2500 per maand."

Spreek jij je dromen uit?
"Ja. Ik wil later topman worden in de handel. Als mijn gezondheid het toelaat natuurlijk."

Maakt geld gelukkig?
"Ja. Vroeger heb ik iets gelezen wat in mijn hoofd is blijven hangen. 'Waar veel geld is, daar is één duivel. En waar weinig geld is, zijn er twee'."

Wat bedoel je daarmee?
"Het is belangrijk om je eigen geld te verdienen. Anders is de kans groter dat je in het criminele circuit terechtkomt."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie