Lifestyle

Instagramaccount 'Veelgehoord' verzamelt herkenbare racistische en ongepaste opmerkingen

foto: Instagram: veelgehoord
  1. Newschevron right
  2. Instagramaccount 'Veelgehoord' verzamelt herkenbare racistische en ongepaste opmerkingen

"Wat praat je goed Nederlands!", "Mag ik je haar aanraken?" of "Voor een buitenlander ben je echt leuk!" zijn allemaal pijnlijke uitspraken die niet-witte Nederlanders helaas nog vaak te horen krijgen. Het Instagramaccount Veelgehoord verzamelt dit soort quotes om zo mensen bewust te maken van het feit dat dit soort vragen en opmerkingen vervelend, ongepast en racistisch zijn. Ook al is het 'goed bedoeld'.

herkenning

De oprichter van Veelgehoord, die graag anoniem blijft, vertelt: "Na het zien van nog een racistisch filmpje op Facebook besloot ik eens een aantal dingen op te schrijven die ik vaak te horen krijg als niet-witte Nederlander. Omdat het er nogal veel waren, besloot ik het niet op mijn eigen account te posten, maar er een eigen pagina voor te beginnen. Zonder het gebruik van hashtags of advertenties, maar puur doordat mensen zich erin herkenden en het begonnen te delen, had ik binnen 48 uur 30.000 volgers.

Overweldigende reacties

De oprichter vertelt dat er sinds de start vorige week veel positieve reacties binnenkomen van mensen die de uitspraken herkennen. "De reacties zijn overweldigend!" Dagelijks stromen er ook talloze berichtjes van binnen van mensen die suggesties sturen. "Er komen zo'n tien berichten per uur binnen. Ik probeer zoveel mogelijk te beantwoorden en ik schrijf de suggesties op een lijstje om die later te kunnen posten. Ik ben geen professionele Instagrammer, dus het is even wennen allemaal."

Herkenning en bewustzijn

Naast herkenning bieden heeft het account ook een educatieve functie. Er verschijnen namelijk ook reacties van mensen die geen kwaad achter de desbetreffende opmerkingen zien en in de comments om uitleg vragen. Die krijgen ze vervolgens massaal van een (of meerdere) van de 40.000 volgers. Ook in de dm komen dit soort verzoekjes om uitleg binnen. "Mensen die niet snappen waarom iets racistisch of vervelend kan zijn, probeer ik dan van uitleg te voorzien. Ik had nooit verwacht dat zoveel mensen zich in de uitspraken konden herkennen."

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie