FunX

'Wit Huiswerk' is een platform voor witte mensen die zich in racisme willen verdiepen

foto: Instagram: @withuiswerk
  1. Newschevron right
  2. 'Wit Huiswerk' is een platform voor witte mensen die zich in racisme willen verdiepen

Waarschijnlijk heb ook jij al de hele week allerlei berichten voorbij zien komen over Black Lives Matter. De strijd tegen racisme is moeilijk en kan misschien nog moeilijker aanvoelen als je zelf wit bent en daardoor niet weet hoe jij jouw steentje kunt bijdragen. Anne van der Ven bedacht het platform www.withuiswerk.nl om witte mensen te helpen zich te verdiepen in racisme. Ze vertelde er meer over in Start met Fernando.

VERZAMELPLEK

Het platform is volgens Anne bedoeld voor iedereen die zich wil verdiepen in de strijd tegen racisme. Anne richt zich voornamelijk op witte mensen die zich overweldigd voelen door alle informatie op het internet en daardoor niet weten waar ze moeten beginnen. Al vanaf 2014 is Anne bronnen voor zichzelf aan het verzamelen, die ze dit weekend online besloot te zetten. Het is een verzamelplek met allerlei nuttige informatie geworden. “Met alles wat er nu aan de hand is, zie je dat eindelijk steeds meer mensen de interesse hebben om zich in racisme en hun eigen rol daarin te verdiepen.”

'RACISME IS OVERAL'

Anne's belangrijkste doel is om, vooral onder witte mensen, meer bewustzijn te creëren over bepaalde dingen, zoals het niet ervaren van racisme tijdens het boodschappen doen of bij het zoeken van een baan. "Je realiseert je dat racisme overal is, de hele tijd. Ook in jezelf. Dat je ook zelf geïnternaliseerde stereotypen hebt. Dat proces duurt lang en is heel heftig, maar wel heel nodig."

TOP 3

Op het platform van Anne vind je allerlei concrete voorbeelden van boeken, artikelen en video's die je kunt gebruiken om je te verdiepen in jouw strijd tegen racisme. Om te beginnen raadt Anne aan om het YouTube-kanaal van Olave Talks te checken. "Olave is een schrijver en activist die uitlegt wat institutioneel racisme is. Ook geeft Olave antwoord op de vraag of jij racistisch bent of niet. In een paar minuten krijg je een heel genuanceerd antwoord op dat soort vragen."

Ook raadt Anne de laatste aflevering van de BOOS-podcast van Tim Hofman aan met Clarice Gargard. "Clarice is al jaren een sterke en belangrijke stem in het gesprek."

Ben je meer van de docu's? Dan beveelt Anne nog Wit is ook een kleur aan van Sunny Bergman. "Ik hoor van veel mensen dat die docu hun ogen heeft geopend. Zij onderzoekt waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen of zelfs boos worden als het over racisme en witte privileges gaat."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

funxvideo_5ed9eacb46c2f

Ster advertentie
Ster advertentie