Naar homepage
FunX

Défano Holwijn: "De Nederlandse hiphop-scene moet zich meer uitspreken tegen racisme"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Défano Holwijn: "De Nederlandse hiphop-scene moet zich meer uitspreken tegen racisme"

Mensen spreken zich nog steeds massaal uit over de dood van George Floyd. Het houdt mensen van over de hele wereld bezig, zo ook allerlei artiesten en influencers. Défano Holwijn sprak in Start met Fernando over hoe belangrijk de rol van artiesten en influencers op dit moment is met betrekking tot onderwerpen als institutioneel racisme, onrecht en politiegeweld. Brengen zij hun volgers genoeg bij hierover en in hoeverre spreekt de Nederlandse hiphop-scene zich er genoeg over uit volgens Défano?

funxvideo_5ed76ef1953c8

Een stem zijn voor kleinere stemmen

Ook Défano voelt de verantwoordelijkheid om over onderwerpen als institutioneel racisme en onrecht te praten. Daarom wil hij zijn platform en bereik ook gebruiken om mensen te kunnen onderwijzen over dit soort onderwerpen. "Ik wil mijn platform graag gebruiken tegen onrecht. Er is heel veel onrecht gaande, vooral nu wat betreft Black Lives Matter. Met mijn grote platform kan ik een stem zijn voor anderen, omdat ik ook zie wat die stem doet voor andere mensen met een 'kleinere' stem. [...] Ik denk dat het heel belangrijk is dat mensen met een groter bereik praten, want aan het einde van de dag willen mensen de schoenen en shirts dragen die wij dragen, maar ook de dingen uitvoeren die wij vertellen."

'Sta op, ga iets doen'

Deze week spraken Défano, Yuki en Armin in hun CONVO-talkshow met Akwasi over de Black Lives Matter-beweging die zich op dit moment over de hele wereld inzet tegen excessief politiegeweld tegen zwarte mensen. In deze aflevering riep Akwasi de Nederlandse hiphop-scene op om op te staan en zijn stem te laten horen. Akwasi: "Sta op, ga iets doen. Wat doe je? Het is leuk dat je Louboutins draagt, maar wat doe je echt? Hoe maak je het verschil?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nederlandse hiphop-scene

Ook Défano vindt dat de Nederlandse hiphop-scene zichzelf niet genoeg uitspreekt over onderwerpen als racisme en onrecht. "Als ik zelf kijk naar de muziekscene, vind ik het sowieso niet genoeg." Défano wil het niet meteen vanuit de negatieve kant bekijken en wil vooral aanmoedigen tot positiviteit.

"Sommige mensen weten misschien nog niet hoe zij zich moeten verwoorden. Daarom wil ik de mindset switchen door dingen op te roepen. Zo van: 'Hey gap, je hebt een taak man. Of je nu zwart of wit bent. [...] Als je niet zelf kan praten, deel dan dingen van anderen of van iemand die wel dingen zegt.' Ik denk gewoon van: wij zijn hiphop en hiphop is zwart. We zijn er al tijden mee bezig en dit is ons moment om ons steentje bij te dragen. Er moet gewoon meer gebeuren."

'De geschiedenis herhaalt zich'

Défano hoopt vooral dat er meer inhoudelijke tracks gemaakt zullen worden, waarbij onderwerpen als politiegeweld, onrecht en racisme aangekaart worden. Als voorbeeld gebruikt hij Amerikaanse rappers als Kendrick Lamar en J. Cole. "Zij besteden al jaren aandacht in hun tracks over dit soort dingen. Daarom wil ik tegen anderen vaak zeggen dat het niet iets nieuws is. De geschiedenis herhaalt zich steeds. Kijk naar 'Fuck Tha Police' van NWA. Die track is al tientallen jaren oud, maar is nog steeds van toepassing, omdat die dingen gewoon niet veranderen."

Verdiepen in racisme

Wil jij weten hoe jij je effectief kunt inzetten in de strijd tegen racisme? Défano raadt aan om de website www.withuiswerk.nl te bezoeken. "Daar kan je je verdiepen in racisme en misschien ook checken wat jij kunt doen. Hoe je het ook doet, doe iets."

Ster advertentie
Ster advertentie