Up 2 Date

Jiggy Djé: "Sta samen op tegen onrecht. Spreek je uit!"

foto: Instagram: Top Notch
  1. Newschevron right
  2. Jiggy Djé: "Sta samen op tegen onrecht. Spreek je uit!"

Top Notch en Noah's Ark doen mee aan de wereldwijde actie Black Out Friday. Zij brengen vandaag geen nieuwe muziek uit en houden hun socials stil. Vanessa en Giorgio spraken in Turn Up met Vincent Patty a.k.a. Jiggy Djé, de algemeen directeur van beide muzieklabels. Ze vroegen hem waarom ze vandaag op zwart zijn gegaan, hoe hij denkt over racisme in de Nederlandse muziekwereld en hoe jij in actie kan komen tegen institutioneel racisme.

Alle medewerkers van Top Notch en Noah's Ark hebben dinsdag in een videochat met elkaar kunnen praten over de gebeurtenissen in de Verenigde Staten. Dat vertelde Jiggy bij FunX. Hij merkte op dat ze geraakt en geëmotioneerd waren door alles dat is voorgevallen, maar hij voelde ook een frisse energie: "Anderzijds zijn mensen energized, heel erg krachtig en gemotiveerd om hier iets van te maken. Iets dat al bij ons op de agenda stond, maar door dit soort internationale movements - als gevolg van wederom iets heel tragisch - merk je dat die vlam harder gaat branden."

Racisme in de muziekwereld

Vanessa vroeg de grote baas van de bekende hiphoplabels ook hoe hij omgaat met de verschillen tussen zwarte en witte artiesten in de Nederlandse muziekindustrie. In de muziekindustrie is namelijk ook sprake van discriminatie. Als voorbeeld noemde Vanessa dat Davina Michelle en Snelle binnen no-time bij RTL Boulevard zitten en dat er overal over hen geschreven wordt, terwijl artiesten zoals Dopebwoy en Frenna - met meer hits en streams - niet al die aandacht krijgen.

Vechten voor dezelfde behandeling

Jiggy vertelde bij FunX dat zijn vader hem ooit leerde dat hij harder moest gaan werken dan de rest, maar zegt ook duidelijk dat dat geen advies is. "Dat is niet mijn advies aan alle gekleurde luisteraars, maar ik heb dat altijd in mijn achterhoofd gehad. Zo voelde het ook altijd, maar ik ben het daar niet mee eens." Volgens Jiggy zou het niet zo moeten zijn: "Geen een jongedame of jongeman zou zich moeten voelen alsof hij harder moet werken dan iemand anders, als gevolg van haar of zijn kleur. Dat hoort niet zo. Dat is niet zo. En ik vind dat wij ons als industrie daar hard voor moeten maken en ik denk dat FunX daar een belangrijke rol in speelt. Ik vind dat er gevochten moet worden voor die behandeling."

"Spreek je uit"

Tot slot adviseert Jiggy de FunX-luisteraars om zich uit te spreken, samen te strijden en goed te luisteren naar wat er gezegd wordt, zoals in de toespraak van Akwasi tijdens het protest op de Dam: "Luister vooral naar gekleurde mensen, want dat zijn de mensen die het ervaren, jou kunnen vertellen hoe het zit en ze weten ook vaak over de geschiedenis ervan. Probeer te begrijpen wat je verteld wordt en sta samen op tegen onrecht. Ook als je het ziet gebeuren/voltrekken voor je neus. Wacht niet tot je op social media bent. Spreek je uit! Laat horen wat je ervan vindt."

Ster advertentie
Ster advertentie