Music

De Alpha-EP is nog maar een voorproefje van wat de Antwerpse rapper Shaka Shams allemaal van plan is

  1. Newschevron right
  2. De Alpha-EP is nog maar een voorproefje van wat de Antwerpse rapper Shaka Shams allemaal van plan is

Shaka Shams is pas zeventien jaar en heeft nu al een ijzersterk plan klaarliggen voor zijn muzikale carrière. Vandaag brengt de Antwerpse rapper zijn EP Alpha uit met daarop vijf tracks die totaal van elkaar verschillen, maar toch perfect bij elkaar aansluiten. FunX sprak hem over zijn nieuwe EP, zijn muzikale ambities en zijn oneindige inspiratiebronnen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

''Ik schrijf over serieuze onderwerpen als de hedendaagse slavernij, ik maak liefdestracks, maar ik kan net zo goed inspiratie halen uit een dagje chillen.''

Mix van alles

Shams laat weten dat de verschillende stijlen die op Alpha te horen zijn, een beetje laten zien wat mensen de komende jaren kunnen verwachten. ''Alpha staat voor het beginpunt, het is een soort aankondiging van de mix van stijlen die op mijn aankomende EP's terug zullen komen.'' Vandaar ook de vijf ringen op de cover van zijn album. Deze staan symbool voor de vijf stijlen of genres van zijn komende muziek.

Negative

Shaka Shams dropte begin deze maand zijn eerste single, Negative. Hierin beschrijft hij op een duistere, maar innemende manier hoe mensen elkaar zo negatief afschilderen, terwijl er juist positiviteit zou moeten zijn.

''Nelson Mandela werd gezien als terrorist en pas 27 jaar later krijgt hij de status die hij nu heeft. Mensen oordelen te snel en plakken snel iets negatiefs op iets, maar zonder echt te weten wie iemand is. Daar focus ik me op in die track.''

house

Vandaag (om 19:00) komt ook de clip van zijn tweede single uit, waarin hij weer een totaal andere vibe brengt. In Where The House At ruilt hij de gewichtigheid even om voor een partytrack en gaat hij letterlijk op zoek naar house in Antwerpen.

''Het bestaat niet hier in Antwerpen, dus ga ik het maar brengen.''

Geen internet

Shams is al vanaf zijn elfde bezig met zijn muziek. Hij was met zijn neef in Engeland en omdat ze nog zo jong waren, hadden ze niet veel te doen. Daar bespraken ze hun ambities: zijn neef vertelde dat hij graag dj wilde worden en Shams wilde gaan beginnen met rappen.

''We hadden geen internet, dus luisterden we de hele dag naar de radio. Ik zei dat ik wel zou willen rappen en dus moedigde hij me aan om daar te gaan schrijven.''

Geen kopie

De muziek van toen heeft hij inmiddels wel verwijderd, maar zijn EP van een paar jaar geleden heeft hij wel op Soundcloud laten staan. Al is hij inmiddels veel gegroeid, het is voor hem ook belangrijk om nog te kunnen horen waar iemand vandaan komt. Maar nog belangrijker vindt hij: dichtbij jezelf blijven.

''Stay true to yourself. Je moet nooit een kopie van een ander worden. Dat is het eerste waar ik naar kijk bij een artiest.''

Eigen sound

Wat voor muziek een artiest maakt, is voor Shams niet belangrijk. Als het maar echt is. Zelf noemt hij onder andere GoldLink, Erykah Badu en Kendrick Lamar als inspiratiebronnen, maar hij wil toch vooral een eigen geluid brengen.

''Ik mix nu van alles door elkaar. Op die manier wil ik mijn eigen sound blijven zoeken en creëren.''

Benieuwd hoe hij dat heeft gedaan? Check zijn nieuwe EP Alpha nu!

Ster advertentie
Ster advertentie